Zwanger en nu?

Afspraak maken bij de verloskundige.
Is je zwangerschapstest positief? Bel ons dan voor een afspraak of meld je aan via ons aanmeldformulier.

Voor meer informatie kijk bij ‘eerste controle

Moeders voor Moeders

Moeders voor Moeders is een landelijk actieve organisatie. Zij helpen Moeders voor stellen met vruchtbaarheidsproblemen. Door middel van inzamelen van urine van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Wil je meer informatie of je aanmelden

Voeding

Als je zwanger bent mag je niet alles meer eten.  Samengevat zijn de adviezen: neem geen rauw of half rauw vlees, was groente goed, draag handschoenen bij tuinwerkzaamheden en verschonen kattenbak; neem geen rauwe (ongepasteuriseerde) melkproducten. Vermijd gekoelde producten die daarna niet of onvoldoende worden verhit, zoals paté, vis, voorgesneden salades, softijs.

Bij ‘voedingsadviezen’ kun je uitgebreider terug vinden wat je waarom wel of niet mag eten.

Ook bij het voedingscentrum is hier veel informatie over te vinden.
Verder heb je in dde zwangerschap van een aantal voedingsstoffen, zoals foliumzuur, calcium, jodium, ijzer en (vis)vetzuren, wat extra nodig. Dit kun je via je voeding voldoende binnenkrijgen of aanvullen met een voedingssupplement.

Foliumzuur

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Het draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Foliumzuur verkleint de kans op geboorteafwijkingen als het neurale-buisdefect (NBD) of open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte.

Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam meer foliumzuur nodig dan anders.
Aanbevolen wordt om vier weken vóór tot en met de eerste tien weken van je zwangerschap een dagelijkse dosis van 400 microgram foliumzuur in te nemen.Omdat je niet weet wanneer je zwanger gaat worden is het verstandig om hier mee te beginnen zodra  je een zwangerschapswens hebt. 
Deze foliumzuurtabletjes zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Vitamine D

Als je zwanger bent heb je extra vitamine D nodig. Vitamine D draagt ertoe bij dat calcium goed uit de voeding wordt opgenomen. Dit is van belang voor het behoud van sterke botten van jou als moeder en speelt een belangrijke rol bij de botaanmaak van de baby.
De Gezondheidsraad adviseert daarom alle zwangeren om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. Deze tabletjes zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek.

Als je voedingssupplementen speciaal voor zwangeren gebruikt, zijn alle vitamines goed op elkaar afgestemd.

Calcium

De Gezondheidsraad adviseert voor zwangere vrouwen vanaf 20 weken zwangerschap een inname van calcium van minimaal 1000 mg per dag. Hiermee wordt de kans op het krijgen van zwangerschapsvergiftiging verkleind met 55% en de kans op vroeggeboorte van je kindje neemt met 24% af.

De belangrijkste bron van calcium is zuivel.
Je krijgt voldoende calcium binnen als je elke dag bijvoorbeeld 3-4 portie zuivel neemt (bijvoorbeeld magere of halfvolle melk, yoghurt of kwark en 40 gram kaas. Dat is kaas voor ongeveer 2 losse boterhammen).
Probeer  eerst om meer producten met veel calcium te nemen. Lukt dat niet? Neem dan vanaf 20 weken zwangerschap elke dag een supplement met 1000 milligram calcium. Neem geen supplement waarin meer dan 1000 milligram calcium zit.

Jodium

Jodium is tijdens de hele zwangerschap belangrijk voor de groei en hersenontwikkeling van ongeboren baby’s. De belangrijkste bron van jodium is brood lees meer over jodium in brood. Daarnaast zit jodium in zuivel (zoals melk of yoghurt), eieren en vis. Je krijgt voldoende jodium binnen als je bijvoorbeeld elke dag 5 boterhammen en 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet.

Lukt dat niet? Neem dan elke dag een supplement met maximaal 200 microgram jodium voor de rest van je zwangerschap.

Eet twee keer per week vis

Als je zwanger bent is het belangrijk om voldoende vis te eten, namelijk twee keer per week. Één keer kies je voor vette vis en één keer voor magere vis. Voorbeelden van vette vis zijn zalm en forel. Voorbeelden van magere vis zijn tilapia en schol. Twee keer per week vis eten verlaagt het risico op vroeggeboorte. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s.

Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden omdat ze verhoogde gehaltes schadelijke stoffen bevatten. Als het je niet lukt om twee keer per week vis te eten, slik dan tijdens je hele zwangerschap elke dag een omega-3 (vis)vetzuren supplement met 250-450 mg DHA.

Zwangerschapsklachten

Al vanaf de bevruchting begint er veel te veranderen in je lijf. Ben je misselijk of heb je andere zwangerschapsklachten, zoals gespannen borsten en erge vermoeidheid? Gelukkig gaan deze klachten bij de meeste vrouwen vanzelf over (of worden ze minder) rond de 12e tot 16e week van de zwangerschap. Tot die tijd moet je lichaam nog erg wennen aan de hoeveelheid en schommeling van hormonen. Dit is de veroorzaker van je zwangerschapsklachten. Vanaf de 12e week neemt de hoeveelheid hormonen weer wat af en raakt je lichaam hier langzaam aan gewend.

Emoties

Tijdens de zwangerschap kun je je de ene dag heel sterk, speciaal, blij en trots voelen en de andere dag val je ten prooi aan twijfels, onzekerheid en angst.
Vaak ben je ook emotioneler dan anders, huil je bijvoorbeeld makkelijker tijdens een film of een boek. Dat is niet vreemd. Je lichaam verandert, hormonen kunnen je stemming beïnvloeden en je hebt soms het gevoel dat je niet weet waar je aan begint. En dat is ook zo. Hoe het allemaal voelt en gaat, weet je pas als het echt zo ver is. 

Indien je gevoelens je dagelijks leven in de weg gaan staan en je beletten om te genieten van je zwangerschap, kan het verstandig zijn om contact op nemen met Franca Meijs. Zij is counselor/coach en heeft tijd, aandacht en deskundigheid om samen met jou te kijken wat er precies speelt en hoe je daar anders mee om kan gaan. Zij houdt hiervoor spreekuur bij ons in de praktijk en in haar eigen praktijk in Berghem.

Zorg tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap hebben wij als verloskundige de volgende taken:

  • We letten op je lichamelijke en emotionele gezondheid
  • We houden in de gaten of jullie kindje zich goed ontwikkelt in de baarmoeder
  • We geven voorlichting en advies zodat de zwangerschap normaal kan verlopen
  • We geven informatie over prenatale onderzoeken en we bespreken de voor- en nadelen hiervan
  • We helpen bij een optimale voorbereiding op de bevalling: tijdens de controles ontvang je informatie van ons en bespreken we uitgebreid jullie wensen
  • We signaleren het op tijd als er complicaties dreigen en we verwijzen je tijdig naar een gynaecoloog (dit wordt risicoselectie genoemd)
  • Met CenteringPregnancy bereiden we je nog beter voor op alle veranderingen die gaan komen