Voedingsadviezen

Bacteriën of parasieten, die soms in je eten voorkomen, kunnen – via jouw lichaam – schadelijk zijn voor de baby. Gelukkig kan dat meestal eenvoudig worden voorkomen. 

Waar moet je op letten, wat kan wel en wat kan niet? Hieronder vind je een kort overzicht met de belangrijkste adviezen.

Het Voedingscentrum geeft veel informatie en heeft een hele handige App ‘ZwangerHapp‘.
Meer informatie staat ook in de folder “Zwanger” van het RIVM.

Toxoplasmose

Toxoplasma is een parasiet die kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, maar ook in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees.

Je kunt beter geen kattenbak verschonen, niet zonder handschoenen in de tuin werken en rauw vlees of vleeswaren eten. Rosbief, carpaccio of filet americain of slecht doorbakken biefstuk kun je dus beter vermijden tijdens je zwangerschap.

Was je groenten goed, zodat ze goed schoon zijn. Dat geldt natuurlijk ook voor je handen.

Listeria bacterie

De listeria-bacterie komt vooral voor in zachte kaassoorten die gemaakt zijn van rauwe melk (Franse kazen met de aanduiding ‘au lait cru’ op de verpakking) en in vacuüm verpakte vis, zoals gerookte zalm en makreel. Eet die vis zeker niet als de houdbaarheidsdatum (bijna) verstreken is. De listeria-bacterie groeit goed bij koelkasttemperatuur en vermenigvuldigt zich snel in voedingsmiddelen die te lang bewaard zijn geweest.

Orgaanvlees

Af en toe een boterham met leverpastei kan geen kwaad, maar orgaanvlees zoals lever bevat veel vitamine A en dat kan schadelijk zijn voor de baby. 

Cafeïne houdende dranken

Uit onderzoek is gebleken dat er een verhoogde kans op een miskraam bestaat als je veel koffie of andere cafeïne houdende dranken drinkt.
Het voedingscentrum adviseert niet meer dan 300 milligram cafeïne per dag. Of, met andere woorden:

3 koppen koffie en 1 kop thee.
2 koppen koffie, 2 koppen thee en 1 glas cola.
2 koppen koffie en 3 koppen thee.

Energiedrankjes zoals Red Bull bevatten veel cafeïne en kun je dus beter niet drinken tijdens je zwangerschap.

Alcohol

Alcohol bereikt je ongeboren kind direct, via de placenta. De gevolgen zijn groot, zowel voor als na de geboorte. Baby’s zijn dan vaak te klein en ze halen dat later meestal niet meer in. Ook beschadiging van het centraal zenuwstelsel, van de organen (ook het hartje) of een afwijking aan de ogen, kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn. 

Vooral tijdens de eerste twee maanden van de zwangerschap is je baby erg gevoelig voor alcohol. 
Er valt geen antwoord te geven op de vraag hoeveel ‘veel’ is en wat je wel kunt drinken.
Zolang niemand kan zeggen hoeveel alcohol ‘onschadelijk’ is, is het dus het beste om alcoholhoudende dranken te laten staan als je in verwachting wilt raken en zolang je zwanger bent. Het brengt simpelweg teveel risico’s met zich mee.