Infectieziekte

In de zwangerschap kunnen bepaalde infectieziektes gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby.
Kleine kinderen kunnen één van deze ziektes hebben en jou dus besmetten. Heb je zelf kleine kinderen of zorg je vaak voor kleine kinderen, dan kun je besmetting voorkomen door goed je handen te wassen na het verschonen van een luier en niet hetzelfde bestek te gebruiken of uit hetzelfde glas te drinken als kleine kinderen.

Waterpokken

Wanneer je ooit in je leven waterpokken hebt doorgemaakt ben je beschermt tegen waterpokken. In Nederland geldt dit voor 93% van de bevolking. Als je zelf beschermt bent tegen de ziekte geldt dit ook voor de baby. Wanneer je in aanraking bent geweest met waterpokken en je niet zeker weet of je als kind waterpokken hebt gehad, neem dan contact op met ons.

Vijfde ziekte

De vijfde ziekte kan de eerste 20 weken van de zwangerschap schadelijk zijn. Ook hier geldt dat als je deze ziekte al een keer gehad hebt, er geen risico’s zijn voor de baby. Wanneer je deze ziekte nog nooit hebt gehad én je hebt intensief contact gehad met een kind met de vijfde ziekte, neem dan contact op met ons.

Zesde ziekte

De zesde ziekte is in de zwangerschap niet gevaarlijk.

Cytomegalie (CMV)

Als je tijdens je zwangerschap voor de eerste keer in aanraking komt met CMV  kan het virus worden overgedragen aan je kindje.
Cytomegalie krijg je door besmetting via lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, urine). Dus let op met eten van hetzelfde bestek als je (oudere) kind als je zwanger bent, en was je handen na het verschonen van de luier.

Je merkt meestal zelf niet dat je een infectie oploopt, omdat de sympotomen heel mild zijn. Dus voorzorgsmaatregelen zijn belangrijk.

Koortslip

Een koortslip is niet gevaarlijk tijdens de zwangerschap. Een koortslip kan echter wél gevaarlijk zijn voor een pasgeboren baby en jonge kinderen. Zorg er na de bevalling dus voor dat je mensen met koortsblaasjes niet in de buurt van je baby laat. Ouders en andere gezinsleden met koortsblaasjes moeten ook extra maatregelen nemen (niet knuffelen en kussen met de baby en goed handen wassen voordat ze de baby aanraken).