Stoppen met roken

Stoppen met roken is goed voor je eigen gezondheid én voor die van je baby. 

Via de placenta (moederkoek) krijgt de baby alles binnen wat jij ook binnen krijgt: de goede en de slechte dingen. Omdat dat lijfje nog zo klein en volop in ontwikkeling is, is je baby extra gevoelig voor schadelijke stoffen. In sommige gevallen reiken de gevolgen tot in de babytijd en ver daarna.

Als je rookt krijgt de placenta minder bloed toegevoerd. Je baby krijgt dus ook minder zuurstof en de groei vertraagt.
Bij de geboorte weegt een baby met een rokende moeder al gauw gemiddeld 200 gram minder.

Hoe meer de moeder rookt, hoe lager het geboortegewicht. Dat maakt het kindje kwetsbaarder: de sterftekans wordt er groter door. Niet alleen de groei, ook de verstandelijke ontwikkeling van een kind kan door roken worden beïnvloed en er kunnen bloedingen in de placenta ontstaan.

Ook na de geboorte is het onverstandig te roken waar de baby bij is. Dit verhoogt namelijk de kans op wiegendood. Het is dus het beste voor jezelf en voor je kindje om te stoppen met roken.

Neem de verantwoordelijkheid voor jezelf en de baby serieus: stop met roken. Dit is niet voor iedereen een gemakkelijke opgave. Je mag rekenen op onze hulp en er zijn verschillende hulpmiddelen die het wat makkelijker maken (zoals de gratis online keuzehulp VISOR). Als je partner je steunt wordt het vaak ook wat minder moeilijk.

Meer informatie over roken tijdens de zwangerschap en hulpmiddelen om te stoppen vind je ook op www.rokeninfo.nl of www.rookvrijallebei.nl. (telefonische coaching ‘Rookvrij! Allebei?’ door gespecialiseerde coaches met kennis en ervaring op het gebied van rookvrij zwanger worden, zijn en blijven. Ook je rokende partner kan deelnemen aan deze coaching)
Of kijk in de folder “wat je moet weten over alcohol en roken vóór, tijdens en na de zwangerschap“.
  
Je kunt ook bellen met de “Roken infolijn”: 0900-1995 (€ 0,10/ min).