Wat moet je regelen?

Kraamzorg

De kraamverzorgster assisteert ons tijdens de bevalling en maakt je de eerste week na de geboorte wegwijs in de verzorging en voeding van je kindje. Kraamzorg kun je aanvragen via je zorgverzekeraar. Regel je kraamzorg vóór 14 weken zwangerschap. Het is zinvol om volledige kraamzorg aan te vragen zodat je de tijd hebt om te rusten, te herstellen en jullie kindje te leren kennen. De kraamverzorgster kan door haar ervaring veel vragen beantwoorden en geeft handige tips. Daarnaast voert ze ook enkele lichte huishoudelijke werkzaamheden uit.

Wij werken het meest samen met Welkom Kraamzorg. Je kunt je bij Welkom Kraamzorg aanmelden via de website of bellen met 0900-2200066.
Andere bureaus waar je kraamzorg kunt regelen zijn:

Verlof

Je hebt recht op 16 weken verlof, waarvan verplicht 4 weken vóór je uitgerekende datum en 10 weken na de geboorte van je kindje. Het zwangerschapsverlof mag je 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum in laten gaan. We raden iedereen aan om met 34 weken zwangerschap met zwangerschapsverlof te gaan, zodat je voldoende uitgerust aan je bevalling en kraamtijd kunt beginnen.

Medicijngebruik

Laat je behandelend arts en de apotheek altijd weten dat je zwanger bent om te voorkomen dat je medicijnen voorgeschreven krijgt die afgeraden worden tijdens de zwangerschap.

Erkenning

Als je niet getrouwd bent is het verstandig om vóór de geboorte de erkenning, de voogdij en de achternaam van jullie kindje te regelen op het gemeentehuis. Regel dit bij voorkeur voor 24 weken zwangerschap maar in ieder geval voor de bevalling. Klik hier voor informatie voor vaders.

Zwangerschapscursus

Vooral als je zwanger bent van je eerste kind adviseren wij jullie om jullie goed voor te bereiden op de bevalling door het volgen van een cursus, het bijwonen van informatiebijeenkomsten en/of het lezen van boeken. Tijdens de controles ontvangen jullie hier meer informatie over. Klik hier voor al onze cursussen.

Kraampakket

Rond de 30 weken zwangerschap krijg je van je zorgverzekering een kraampakket toegestuurd. Mocht je hier niet voor verzekerd zijn, dan kun je voor 37 weken zwangerschap een kraampakket kopen of zelf samenstellen.

Bed verhogen

Vanaf 36/37 weken wordt gevraagd om je bed te verhogen (75-80 cm van grond tot bovenzijde matras). Hiervoor kun je bedklossen gebruiken die je samen met een po vanaf 36 weken gratis kunt lenen via Medipoint.

Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid vind je een persoonlijk overzicht, hierin staan allerlei zaken die je moet regelen afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie.