Anticonceptie

Ook voor alle zorg rondom anticonceptie kun je sinds 2015 ook bij ons terecht.
Wij kunnen een recept voorschrijven voor anticonceptie en indien gewenst plaatsen of verwijderen wij ook het spiraal of het anticonceptiestaafje Implanon.

Heb je vragen of wil je graag een afspraak inplannen? Neem dan gerust contact met ons op!
Je hoeft niet in ons praktijkgebied te wonen om een spiraal of Implanon te laten plaatsen of verwijderen. Ook als je nog geen kinderen hebt gekregen of bij een andere verloskundigenpraktijk onder controle bent geweest, ben je van harte welkom bij ons.

Op www.anticonceptie.nl vind je informatie over alle soorten anticonceptievormen die verkrijgbaar zijn.

Anticonceptie vergeten? Je kunt ook bij ons terecht voor noodanticonceptie: binnen 5 dagen na een mogelijke bevruchting kunnen we een koperspiraal plaatsen waardoor je een eventuele innestelling en dus zwangerschap voorkomt.

Waarom anticonceptie bij de verloskundige ?

  • De kennis en kunde is aanwezig en vooral de persoonlijke aandacht
  • Ons team bestaat uit alleen vrouwen
  • Na het plaatsen van een spiraal maken we een echo, zodat we meteen kunnen controleren of het spiraal op de juiste plek in de baarmoeder zit

Anticonceptieconsult

Weet je nog niet welke vorm van anticonceptie je wilt gaan gebruiken en wil je graag goede informatie om te kijken wat bij jou past?
We nemen de tijd om dit met je door te spreken in een anticonceptieconsult. We bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn over de diverse anticonceptiemethoden, welke vorm je voorkeur heeft en of er medische redenen zijn die van invloed kunnen zijn op bepaalde vormen van anticonceptie.
We kunnen samen met jou de mogelijkheden die voor jou van belang zijn op een rijtje zetten waarna je jouw keuze kunt maken.

Spiraal

Je kunt bij ons terecht voor zowel het verwijderen en/of plaatsen van een spiraal.
Bij het maken van de afspraak bekijken we samen met jou welk spiraal het beste bij je past en sturen we je een email met informatie over de afspraak.
Na de plaatsing kijken we met de echo of de spiraal goed in je baarmoeder zit en ontvang je van ons nog een email met belangrijke informatie voor na het plaatsen.

Ook plannen we 6 weken na het plaatsen een vervolgafspraak. Tijdens deze afspraak maken we een echo om te zien of het spiraal nog op de juiste plek in de baarmoeder zit en bespreken we met je hoe het spiraal bevalt. Aan deze afspraak zijn geen extra kosten verbonden.

Implantatiestaafje (Implanon)

Wij plaatsen en verwijderen ook het implantatiestaafje Implanon.
De Implanon is een klein staafje wat onder plaatselijke verdoving in de binnenzijde van je bovenarm wordt ingebracht.
Het zorgt ervoor dat er geen eicel vrijkomt en het slijm in de baarmoedermond taaier wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen komen.

De Implanon kan 3 jaar blijven zitten.
Als het tijdens de menstruatie wordt ingebracht is de implanon meteen betrouwbaar. Anders moet er gedurende 7 dagen aanvullende anticonceptie worden gebruikt.
Na de plaatsing voel je het staafje onder de huid zitten en kun je zelf altijd controleren dat het nog op de juiste plek zit.

Als de Implanon verwijderd moet worden, gebeurt dit ook met plaatselijke verdoving. Eventueel kan er meteen een nieuwe Implanon geplaatst worden.

Tarieven

Veel zorgverzekeraars vergoeden onze anticonceptiezorg, het kan mogelijk wel binnen je eigen risico vallen. Dit kun je nakijken in je verzekeringspolis.
Als de kosten van deze zorg niet vergoed worden door je zorgverzekeraar, zullen wij een rekening opmaken die je zelf dient te betalen.

Anticonceptieconsult 30 min (inclusief evaluatiemoment) €45,00
Plaatsing en/of verwijdering spiraal (inclusief echo bij plaatsing en controle echo na 6 weken) €77,85
Controle echo indien je spiraal ergens anders hebt laten plaatsen €45,00
Plaatsing en/of verwijdering implantatiestaafje (Implanon) incl evaluatiemoment na 3 maanden €77,85