Anticonceptie

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voorschrijven voor anticonceptie.
Indien gewenst plaatsten wij ook het spiraal of het implantatiestaafje.

Anticonceptie

Om anticonceptie (de pil, het implantatiestaafje, nuvaring of het spiraal) te kunnen voorschrijven is specifieke informatie nodig. We nemen de tijd om dit met je door te spreken in een anticonceptieconsult. Dit gesprek zal ongeveer een kwartier duren.
In het consult zullen we de diverse anticonceptiemethoden doornemen en met jou bespreken. We bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn over de diverse anticonceptiemethoden, welke vorm je voorkeur heeft en of er medische redenen zijn die van invloed kunnen zijn op bepaalde vormen van anticonceptie.

Ook kun je zelf de keuzehulp anticonceptie invullen, om een duidelijke keuze te kunnen maken.

Als je borstvoeding geeft zijn er verschillende manieren van anticonceptie mogelijk. Je kunt dan kiezen uit condooms, Cerazette (minipil), koper- of Mirenaspiraal en de Implanon (implantatiestaafje).
We kunnen samen met jou de mogelijkheden die voor jou van belang zijn op een rijtje zetten waarna je jouw keuze kunt maken.

Indien je na het anticonceptieconsult kiest voor orale anticonceptie (de pil) kunnen wij het recept voorschrijven. Zodra je begonnen bent met het innemen van de pil plannen we een (telefonisch) evaluatiemoment in. Tot aan het evaluatiemoment zijn wij beschikbaar voor vragen en kun je contact met ons opnemen in geval van vragen of problemen. We stellen je huisarts op de hoogte van het consult en je gekozen anticonceptiemethode.

Wanneer je na het anticonceptieconsult kiest voor het mirenaspiraal schrijven wij een recept voor, waarna je het spiraal bij je apotheek kunt ophalen. De T-safe spiraal is de enige spiraal die wij op voorraad hebben.
Het spiraal moet je meestal zelf betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je mogelijk een vergoeding voor het spiraal krijgt.
Ook het implantatiestaafje kunnen wij voorschrijven en bij je plaatsen.

Plaatsing spiraal

De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. Vanaf 10 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug naar haar oude staat. Als je borstvoeding geeft of een keizersnede hebt gehad,is dit na 12 weken.

Vóór de plaatsing doen we een inwendig onderzoek of een echo om de ligging van je baarmoeder te controleren. Vervolgens zullen we het spiraal plaatsen. Dit duurt een paar minuten en is vaak gevoelig. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 1 ibuprofen in te nemen.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, hetgeen meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking van het spiraal verwijzen we naar de bijsluiter.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Nacontrole

De evaluatieafspraak vindt zes weken na de plaatsing plaats. We maken dan ook een echo om te zien of het spiraal nog op de juiste plek in de baarmoeder zit.
Tot aan deze evaluatieafspraak zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Spiraal verwijderen

Je kunt ook een afspraak met ons maken om je spiraal weer te laten verwijderen. Indien je het spiraal zou willen laten verwijderen omdat je zwanger wilt worden, ben je na verwijdering direct vruchtbaar.
Als je meer informatie wilt, of een afspraak wilt maken om een spiraaltje te laten plaatsen of verwijderen, neem dan gerust contact met ons op.

Tarieven

Veel zorgverzekeraars vergoeden dit, net als bij de huisarts. Alleen als je het door een gynaecoloog laat doen, gaat het ten kosten van je eigen risico. Als de kosten van deze zorg worden niet  vergoed worden door je zorgverzekeraar,  zullen wij  een rekening opmaken die je zelf dient te betalen. Dat kan bij ons door te pinnen, daarna e-mailen wij de rekening, zodat je hem kunt indienen bij jouw zorgverzekeraar.

Anticonceptieconsult 30 min (inclusief evaluatiemoment) € 25,00
Plaatsing spiraal (inclusief echo bij plaatsing en controle echo na 6 weken ) € 61,11
Plaatsing spiraal inclusief koperspiraal (inclusief echo bij plaatsing en controle echo na 6 weken) €131,11
Plaatsing implantatiestaafje (inclusief evaluatiemoment) € 61,11
Controle echo indien je spiraal ergens anders hebt laten plaatsen € 25,00
Kinderwensconsult inclusief verwijderen spiraal € 90,00
Spiraal verwijderen € 30,00