Anticonceptie

Ook voor alle zorg rondom anticonceptie kun je bij ons terecht.
Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voorschrijven voor anticonceptie.
Indien gewenst plaatsen of verwijderen wij ook het spiraal of het anticonceptiestaafje.

Op www.anticonceptie.nl vind je informatie over alle soorten anticonceptievormen die verkrijgbaar zijn.
Ook kun je zelf de keuzehulp anticonceptie invullen om een duidelijke keuze te kunnen maken.

Anticonceptie vergeten?

Je kunt ook bij ons terecht voor noodanticonceptie: binnen 5 dagen na een mogelijke bevruchting kunnen we een koperspiraal plaatsen waardoor je een eventuele innestelling en dus zwangerschap voorkomt.

Waarom anticonceptie bij de verloskundige ? 

  • De kennis en kunde is aanwezig en vooral de persoonlijke aandacht
  • Ons team bestaat uit alleen vrouwen. Indien je ook tijdens je zwangerschap door ons begeleid bent, ken je ons al en maakt dat de zorg vertrouwder
  • Bij het plaatsen van een spiraal hebben wij onze echoapparatuur waarmee we meteen kunnen beoordelen of het spiraal op de juiste plek in de baarmoeder zit
  • We hebben veel ervaring en routing in de anticonceptie, waardoor we merken dat veel vrouwen de zorg bij ons als prettiger ervaren

Anticonceptieconsult

Om anticonceptie (de pil, het anticonceptiestaafje, nuvaring of het spiraal) te kunnen voorschrijven is specifieke informatie nodig. We nemen de tijd om dit met je door te spreken in een anticonceptieconsult. Dit gesprek zal ongeveer een kwartier duren.
In het consult zullen we de diverse anticonceptiemethoden doornemen en met jou bespreken. We bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn over de diverse anticonceptiemethoden, welke vorm je voorkeur heeft en of er medische redenen zijn die van invloed kunnen zijn op bepaalde vormen van anticonceptie.

Als je borstvoeding geeft zijn er verschillende manieren van anticonceptie mogelijk. Je kunt dan kiezen uit condooms, Cerazette (minipil), koper- of Mirenaspiraal en de Implanon (anticonceptiestaafje).
We kunnen samen met jou de mogelijkheden die voor jou van belang zijn op een rijtje zetten waarna je jouw keuze kunt maken.

In sommige gevallen kun je bepaalde anticonceptiemethoden beter niet gebruiken:

Anticonceptiemethode

Afgeraden bij
klachten/aandoeningen

Combinatiepil, vaginale ring, anticonceptiepleister

Trombose, hart- en vaatziekten en borstkanker
ook wordt de pil afgeraden indien je 35 jaar of ouder bent en rookt

Minipil, prikpil, anticonceptiestaafje, hormoonspiraal

Trombose, onverklaard vaginaal bloedverlies, progestageenafhankelijke tumoren (borstkanker) en ernstige leverfunctiestoornissen

Hormoonspiraal, koperspiraal

Onverklaard vaginaal bloedverlies, zwangerschap, soa, of anatomische afwijkingen van de baarmoeder

Hormoonspiraal

Borstkanker of trombose

Koperspiraal

Hevige, langdurige, of pijnlijke menstruatie

Daarnaast kunnen anticonceptiva worden afgeraden bij gebruik van bepaalde medicatie. Dit komt doordat de medicatie de werking van anticonceptiva kan verminderen.

Indien je na het anticonceptieconsult kiest voor orale anticonceptie (de pil) kunnen wij het recept voorschrijven. Zodra je begonnen bent met het innemen van de pil plannen we een (telefonisch) evaluatiemoment in. Tot aan het evaluatiemoment zijn wij beschikbaar voor vragen en kun je contact met ons opnemen in geval van vragen of problemen. We stellen je huisarts op de hoogte van het consult en je gekozen anticonceptiemethode.

Wanneer je na het anticonceptieconsult kiest voor het spiraal schrijven wij een recept voor.
Het spiraal moet je meestal zelf betalen. Vraag bij je zorgverzekeraar na in welke gevallen je mogelijk een vergoeding voor het spiraal krijgt.
Ook het anticonceptiestaafje kunnen wij voorschrijven en bij je plaatsen.

Plaatsing spiraal

De afspraak duurt ongeveer 20 minuten. Vanaf 10 weken na de bevalling kunnen wij een spiraal plaatsen. Dan is de baarmoedermond en de baarmoeder weer terug naar haar oude staat. Als je borstvoeding geeft of een keizersnede hebt gehad is dit na 12 weken.

Vóór de plaatsing nemen we een anamnese af, en krijg je een email met extra uitleg. Bij de afspraak voor de plaatsing leggen we uit wat we precies gaan doen. Vervolgens zullen we het spiraal plaatsen. Dit duurt een paar minuten en is vaak gevoelig. We adviseren je daarom ongeveer een uur van te voren 1 ibuprofen in te nemen. Na de plaatsing kijken we met de echo om te kijken of de spiraal mooi boven in je baarmoeder zit.

Na de plaatsing kun je een zeurend gevoel in de onderbuik hebben, hetgeen meestal van korte duur is. Daarbij kun je de eerste maanden wat onregelmatig bloedverlies hebben. Voor uitgebreide informatie over de werking van het spiraal verwijzen we naar de bijsluiter.

Neem voor meer informatie contact met ons op.

Nacontrole

De evaluatieafspraak vindt zes weken na de plaatsing plaats. We maken dan ook een echo om te zien of het spiraal nog op de juiste plek in de baarmoeder zit.
Tot aan deze evaluatieafspraak zijn wij bereikbaar als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Spiraal verwijderen

Je kunt ook een afspraak met ons maken om je spiraal weer te laten verwijderen en eventueel direct een nieuwe spiraal te plaatsen. Indien je het spiraal zou willen laten verwijderen omdat je zwanger wilt worden, ben je na verwijdering direct vruchtbaar.
Als je meer informatie wilt, of een afspraak wilt maken om een spiraaltje te laten plaatsen en/of verwijderen, neem dan gerust contact met ons op.

Tarieven

Veel zorgverzekeraars vergoeden onze anticonceptiezorg, het kan mogelijk wel binnen je eigen risico vallen (alleen zorgverzekeraars Stad Holland, DSW, De Amersfoortse en Ditzo hebben besloten om geen contracten af te sluiten met verloskundigen voor anticonceptie).
Als de kosten van deze zorg niet vergoed worden door je zorgverzekeraar, zullen wij een rekening opmaken die je zelf dient te betalen. Dat kan bij ons door te pinnen of contant te betalen, daarna e-mailen wij de rekening, zodat je hem kunt indienen bij jouw zorgverzekeraar.

Anticonceptieconsult 30 min (inclusief evaluatiemoment) € 25,00
Plaatsing spiraal (inclusief echo bij plaatsing en controle echo na 6 weken) € 63,53
Plaatsing spiraal inclusief koperspiraal (inclusief echo bij plaatsing en controle echo na 6 weken) €135,52
Plaatsing en/of verwijdering anticonceptiestaafje (inclusief evaluatiemoment) € 63,53
Controle echo indien je spiraal ergens anders hebt laten plaatsen € 25,00