Geboorteplan/wensen

Waarom een geboorteplan?

Een geboorteplan is een belangrijk communicatie-instrument om betrokken te raken, én te blijven, gedurende het bevallingsproces. Tijdens je bevalling ben je immers niet altijd meer in staat om je wensen mondeling kenbaar te maken. Het schrijven van een geboorteplan kan een belangrijke stap zijn in de voorbereiding op de bevalling. Het is een manier om met je partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling, van elkaar en van de zorgverleners die erbij zullen zijn (verloskundige, kraamverzorgster).

Mensen die betrokken worden bij de beslissingen die genomen worden rondom hun bevalling, blijken met een beter gevoel terug te kijken op hun bevalling. Het is belangrijk om je serieus genomen en gehoord te voelen. Zelfs een bevalling met veel medische ingrepen kan als positief ervaren worden, wanneer je betrokken bent geweest bij de beslissingen rondom die ingrepen.

Hoe schrijf je een geboorteplan?

Schrijf in korte zinnen op wat jullie wensen zijn en hoe jij graag wilt dat er met jullie wordt omgegaan. 
Vóór je bevalling bespreek je het geboorteplan met ons (liefst rond 30 weken) en kijken we naar de haalbaarheid ervan. 
Bewaar het geboorteplan bij je zwangerschapskaart, zodat het bij de bevalling altijd bij de hand is.

Om te overwegen:

  • Willen jullie familie of vrienden om je heen tijdens de bevalling of juist niet?
  • Welke houdingen tijdens ontsluiting en persen overweeg je? (lopen, staan, knielen, op handen en knieën, bad, douche)
  • Wat wil je doen om je pijn te verlichten? (massage, hete kruiken, houdingen, ontspanning, bad / douche, ademhalingsoefeningen, pijnstilling)
  • Hoe willen jullie met je baby omgaan de eerste momenten? (zelf aanpakken, lichamelijk contact, navelstreng doorknippen, voeden, rooming-in, je partner de baby ook bloot op de borst geven, de baby niet scheiden van de ouders)
  • Welke wensen heb je ten aanzien van de ruimte, licht, muziek, rust, sfeer?
  • Wil je steeds geïnformeerd worden als er wat gedaan moet worden of juist niet teveel?
  • Hoe zien jullie de rol en houding van de kraamverzorgende in het gezin gedurende de kraamtijd?

Soms kun je een beslissing niet zelf nemen. Vertrouw altijd op je partner en je zorgverleners en blijf flexibel ten aanzien van het verloop van je bevalling. Het is goed om uit te gaan van een natuurlijk verloop, maar houd ook rekening met het onverwachte.

Van kinderwens, zwangerschap tot begeleiding na de kraamtijd, wij zijn er voor jullie!