Badbevalling

Wat kun je verwachten van een bevalling in bad?

Het warme water werkt erg ontspannend. Als je in bad stapt op het moment dat de weeën echt heftig worden, profiteer je maximaal van het ontspannende warme water. Tijdens de overgang van de ontsluiting naar uitdrijving blijf je gewoon in bad en als je persdrang krijgt zijn er verschillende houdingen waarin je kunt persen. Drijvend op je rug (eventueel met ondersteuning van je partner achter je) of gehurkt (eventueel leunend op de rand van het bad). Als je baby geboren wordt, hoeft hij of zij niet meteen boven water gehaald te worden. Via de navelstreng krijgt je kindje nog zuurstof en door het warme water zijn er nog geen prikkels om adem te halen. Vaak kun je je kindje zelf uit het water omhoog halen. De meeste kindjes zijn dan heel rustig met de ogen wijd open.

Voordelen voor moeder:

  • Warm water ontspant en niets is zo belangrijk als ontspanning tijdens de bevalling.
  • Door de ontspanning komt er meer van het pijnstillende hormoon endorfine vrij. Bij ontspanning maak je ook betere weeën, die je nodig hebt voor een vlotte bevalling.
  • Het warme water zorgt voor een goede doorbloeding van de vagina, waardoor de bekkenbodemspieren beter kunnen meerekken.
  • Water maakt het lichaam ‘gewichtsloos’, wat prettig is bij de pijnlijke weeën.

Voordelen voor je kind:

Je kind komt heel rustig ter wereld. Het krijgt niet meteen de prikkels van kou en aanraking, waardoor het meteen adem wil halen. De overgang van baarmoeder naar deze koude, lichte wereld gaat geleidelijker.

Meer informatie over de (thuis) badbevalling vind je in de folder Badbevalling Verloskundigen Ridderhof.

Ook in Bernhoven en het  JBZ kun je in bad bevallen