Waar beval je?

Je kunt op verschillende plaatsen bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Als aanstaande ouders bepalen jullie zelf waar jullie het liefst jullie kind willen krijgen.

Thuis

Iedereen mag en kan thuis bevallen zolang de zwangerschap en de bevalling zonder problemen verlopen. Het krijgen van een kind is een natuurlijke gebeurtenis die heel goed in je eigen huis kan plaatsvinden. Mocht er een reden ontstaan om naar het ziekenhuis te moeten, dan herkennen wij dat tijdig en is er tijd genoeg om daar naar toe te gaan.

Poliklinisch

Wil je graag een poliklinische bevalling (ook wel ‘verplaatste thuisbevalling’ genoemd) in het ziekenhuis, dan kan dat natuurlijk ook. Wij begeleiden je tijdens de bevalling, we gaan mee naar Bernhoven te Uden of naar het JBZ te ‘s-Hertogenbosch. Als je in het ziekenhuis poliklinisch bevalt, komt de kraamverzorgende naar het ziekenhuis om ons te assisteren bij de bevalling. 
Het ziekenhuis rekent een tarief van ongeveer 450 euro voor het ‘huren’ van de verloskamer. Mocht er sprake zijn van een medische indicatie, dan worden deze kosten door je zorgverzekeraar vergoed. Is er geen medische indicatie, dan hangt het van je polis af of je zorgverzekeraar dit vergoedt. Vraag dit van tevoren bij je zorgverzekeraar na.

Als je poliklinisch bent bevallen, mag je direct na de bevalling weer naar huis, ook ‘s nachts. De kraamverzorgende gaat dan nog even met jullie mee.

Klinisch

Mocht er een medische reden zijn om de zorg over te dragen aan de gynaecoloog (dit kan zowel in de zwangerschap zijn als tijdens de bevalling), dan word je door ons naar de gynaecoloog verwezen en zal die de zorg voor jou van ons overnemen. De klinische bevalling zal worden begeleid door de verloskundige van het ziekenhuis onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. In dit geval zullen alle kosten door de verzekering vergoed worden.  Als je bij de gynaecoloog bent bevallen kan het zijn dat je wat langer in het ziekenhuis blijft.

Bevallen in Bernhoven Uden

Je kunt hier een filmpje bekijken over bevallen in Bernhoven: