Begonnen?

Het echte begin

In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Soms doen die weeën meteen al pijn en volgen ze elkaar al snel op. Maar meestal zijn ze in het begin nog kort, onregelmatig, niet zo pijnlijk en kun je gewoon doorgaan met waarmee je bezig bent. Hooguit zul je af en toe even stilstaan omdat je iets voelt. Deze ‘voorweeën’ maken de baarmoedermond alvast soepeler.

Pas als de weeën sterker en regelmatiger worden, meer pijn gaan doen én als je baarmoedermond open gaat (de ‘ontsluiting’), is je bevalling echt begonnen. De bevalling kan zich ook aankondigen met het breken van de vliezen. Ook dan zijn sterke weeën nodig om de baarmoedermond open te maken. Ze beginnen meestal binnen 24 uur na het breken van de vliezen.

Loos alarm: ‘harde buik’

Als je in de laatste maanden van je zwangerschap bent, heb je het misschien al eens gevoeld: je baarmoeder trekt soms even samen. Hoe verder je bent, hoe meer dat kan gebeuren. Het komt door hormonen en wordt ‘harde buik’ genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn. Maar de meeste vrouwen voelen het niet eens. De samentrekkingen zijn geen (voor)weeën en zijn dan ook geen teken dat je gaat bevallen.

Van kinderwens, zwangerschap tot begeleiding na de kraamtijd, wij zijn er voor jullie!