Je partner

Ga samen naar een zwangerschapscursus

Op een zwangerschapscursus leer je ontspanningsoefeningen en goede ademhalingstechnieken. De cursus Weeënbegeleiding van Sjennie van de Ven is een aanrader.
Je oefent met houdingen die tijdens de bevalling van pas komen, met het ‘opvangen’ van de verschillende soorten weeën en met ademhalingstechnieken. Je partner leert wat hij of zij kan doen tijdens de bevalling. Er zijn allerlei soorten cursussen. Bij zwangerschapscursussen lees je er meer over. 

Er voor je zijn

Je partner kan veel voor je betekenen door je goed te ondersteunen. Dat geldt natuurlijk ook voor een vriendin, je moeder of iemand anders waarbij jij je goed voelt. Belangrijk is dat het iemand is die er voor jou is en die bij je blijft. Iemand die je goed begrijpt en aan jouw wensen tegemoet wil komen, maar ook iemand die je kan begeleiden en waarbij jij je zeker voelt.

Alles zo aangenaam en makkelijk mogelijk voor je maken

Je partner kan zorgen voor een prettige omgeving: lekker warm, rustig, ontspannend muziekje, iets te eten en drinken en wat afleiding.
Het is fijn als hij of zij bijvoorbeeld een warmwaterzak vult, de douche voor je aanzet, krukjes klaarzet voor als je een andere houding wilt uitproberen en zorgt dat het bad vol is en op een aangename temperatuur als je daarin wilt.

Je helpen bij het opvangen van de weeën

Je partner ziet vaak wel wanneer je het moeilijk vindt om de weeën op te vangen. Hij of zij kan je dan helpen om een andere houding te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld een tijdje in bed liggen en later weer onder de douche gaan zitten. Het belangrijkste is dat je partner positief blijft, je aanmoedigt en als het nodig is je hand vasthoudt. Het kan prettig zijn als hij of zij met je mee ademt in hetzelfde ritme. En misschien kan je partner lekker masseren?

Rekening houden met jouw wensen

Jullie kunnen je wensen opschrijven in een geboorteplan. Dit plan kun je met ons bespreken op het spreekuur, wij brengen het bij de 30 weken controle ter sprake. Misschien merk je tijdens de bevalling pas dat je eigenlijk liever even niemand om je heen wilt hebben. Of dat het stil moet zijn. Dat is heel normaal. Zit er dus niet mee, maar geef het wel aan! Als het stil is om je heen, kun jij je beter concentreren. En dat heb je nodig om de weeën de baas te blijven. Geef dus goed aan wat je wilt en wat je partner en wij voor je kunnen doen.

Van kinderwens, zwangerschap tot begeleiding na de kraamtijd, wij zijn er voor jullie!