Wanneer moeten jullie bellen?

De dienstdoende verloskundige kun je dag en nacht bereiken op 06 – 55 88 44 55

Voor 37 weken

Bel ons altijd meteen als je regelmatige, pijnlijke weeën hebt of vruchtwater verliest.

Na 37 weken

Weeën

Bel ons als je een uur lang binnen de vijf minuten weeën hebt die 60 seconden of langer aanhouden en die in sterkte toenemen.

In het begin zijn weeën vaak onregelmatig en duren ze kort. Pas na langere tijd volgen ze elkaar regelmatiger op en worden ze krachtiger. Onregelmatige weeën zijn wel een voorbereiding op de bevalling maar hebben nog te weinig invloed om te kunnen zeggen dat je echt ‘bezig’ bent. Het krijgen van een eerste kindje is voor je lichaam helemaal nieuw. Je moet er daarom rekening mee houden dat de bevalling gemiddeld 12 tot 24 uur duurt. Een volgend kindje komt meestal sneller.

Vruchtwaterverlies

Als je vliezen breken, dan merk je dat je aanhoudend kleine scheutjes warm water verliest die je niet kunt ophouden (zoals je bij urine wel kunt). In je kraampakket zitten witte kraamverbanden waarmee je het vruchtwater goed kunt opvangen en de kleur goed kunt zien. Bewaar altijd alle verbandjes voor ons, zodat wij ze indien nodig kunnen beoordelen.

Niet ingedaald hoofdje

Is door ons bij de controles gezegd dat het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald, ga dan liggen zodra je merkt dat de vliezen gebroken zijn, tot één van ons bij je is geweest en bekeken heeft of het hoofdje wel is ingedaald.

Ingedaald hoofdje

Als het hoofdje is ingedaald en je vliezen breken, kijk dan naar de kleur van het vruchtwater. Bel ons altijd direct als dat groen of bruin is. Als je vliezen breken na 22.00 uur en het vruchtwater kleurloos is, bel ons dan de volgende ochtend om 7.30 uur. Als je nog geen goede weeën hebt, mag je NIET in bad, douchen mag wel. Dit in verband met infectiegevaar.

Bloedverlies

Een beetje bloederig slijmverlies of een paar druppeltjes bloedverlies kunnen geen kwaad, maar is het een verbandje vol met helderrood bloedverlies, dan willen we dat graag weten. Bewaar in dit geval ook het verbandje zodat wij het bloedverlies goed kunnen beoordelen. Bloederig slijmverlies is meestal een stukje van de slijmprop en zegt niets over wanneer je gaat bevallen.

Ongerust?

Ben je ongerust of is er iets niet duidelijk, dan kun je ons altijd bellen