Stap voor stap

Ontsluitingsweeën maken je baarmoedermond open

De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg open gaat (tot uiteindelijk 10 cm) om je kindje geboren te laten worden. Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren langer (1-1,5 minuut) dan voorweeën en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De één voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. Tijdens de laatste centimeters ontsluiting (8-10 cm) zijn ze het heftigst. Wij controleren via inwendig onderzoek hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.

Het breken van de vliezen

Als je vliezen breken, dan merk je dat je continu scheutjes vruchtwater verliest, alsof je in je broek plast. Je bevalling kan beginnen met het breken van de vliezen, maar meestal breken de vliezen pas later tijdens de bevalling. 
Wij breken je vliezen als de ontsluiting genoeg gevorderd is (als ze dan nog niet spontaan zijn gebroken). Soms doen we het wat eerder, als de weeën afzwakken of als je ontsluiting onvoldoende doorzet. Het doet geen pijn. Je voelt alleen een beetje warm water lopen. Daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit ‘droog’ ligt. Heb je nog geen sterke weeën ga dan niet in bad, vanwege de kans op infectie. Je kindje staat nu immers in open verbinding met de buitenwereld. Je mag wel altijd douchen. 

In je kraampakket zitten maandverbanden waarmee je het vruchtwater goed kunt opvangen. Loopt er erg veel vrachtwater af, gebruik dan een luier van de baby: die kan veel vocht opnemen.

Persweeën ‘duwen’ je kindje naar buiten

Als je genoeg ontsluiting hebt om je kindje geboren te laten worden, gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën.
Door de grote opening van je baarmoedermond is het hoofdje naar beneden gezakt. Op het hoogtepunt van de wee voel je dan een drang om te drukken. Je kunt het niet tegenhouden. Het geeft aan dat je kindje naar buiten kan. De persweeën komen meestal om de 5 minuten. Ze zijn heel sterk. Tussendoor heb je net genoeg tijd om even bij te komen of weg te doezelen. Maak je geen zorgen als je benen gaan trillen: dat komt doordat je spieren zich ontspannen. Het hoort erbij.

Zelf meepersen

Het einde is in zicht. Goede persweeën doen al veel werk. Je kan nu actief mee gaan persen. Pers tijdens een perswee met al je kracht mee richting je vagina en anus. Alsof je moet poepen. In het begin voel je niet altijd waar je naartoe perst. Maar als het hoofdje dieper komt, wordt het duidelijker hoe je zo’n perswee kunt gebruiken om mee te persen.

Daar komt het hoofdje:

Je kunt meekijken in de spiegel als je dat wilt. Zorg dan dat je tijdens de bevalling een spiegel in de buurt hebt liggen.
Als het je eerste kindje is, duurt het vaak even voor je het hoofdje ziet. Het komt bij elke wee een stukje verder, maar gaat tussen de weeën door ook steeds weer een stukje terug. Je kindje gaat 3 stapjes verder en gaat er daarna weer 2 terug. Hij/ zij is dan bezig om zijn of haar hoofdje door het geboortekanaal te draaien.
Bij een tweede kind hoef je meestal minder lang te persen, omdat het geboortekanaal al soepel is gemaakt door het eerste kind. Je ziet het hoofdje dan al eerder en het komt tijdens een wee een flink stuk verder. Een tweede of volgende kindje wordt soms zelfs in één perswee geboren.

Jullie kindje wordt geboren

Als het hoofdje geboren is, hoef je meestal niet meer hard te persen, het lijfje volgt snel. Even later ligt jullie kindje op je buik. Een geweldig moment. Geniet ervan!

Het doorknippen van de navelstreng

Meestal mag de kersverse papa de navelstreng doorknippen, maar als je wilt kun je dit ook zelf doen. Jullie baby kan nu al even aan je borst worden gelegd. Dit is een natuurlijk middel om je baarmoeder te laten samentrekken en om verder bloedverlies te voorkomen.

De placenta (nageboorte) komt naar buiten

Het wordt weer rustig in je buik. Omdat je geen weeën meer voelt zou je bijna vergeten dat er nog een placenta komt. De baarmoeder trekt samen om de placenta los te maken en om te voorkomen dat je veel bloed verliest. Als de placenta los ligt, moet je meestal nog één keertje persen om deze geboren te laten worden. Meestal komen dan de placenta, de navelstreng en de vliezen naar buiten. Dat is een beetje een raar gevoel maar doet niet echt pijn. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel.

Van kinderwens, zwangerschap tot begeleiding na de kraamtijd, wij zijn er voor jullie!