Inleiden van de bevalling
Als je zwanger bent en alles normaal verloopt, wordt er gewacht tot de bevalling uit zichzelf begint. Vaak gebeurt dit als je tussen de 37 en 42 weken zwanger bent.
Vanwege medische redenen kan het soms beter zijn om niet af te wachten, maar om je baby geboren te laten worden. Dan kan de gynaecoloog jullie adviseren om de bevalling kunstmatig op te wekken.
Dit heet het inleiden van de bevalling. Bij het inleiden van de bevalling, wordt de bevalling kunstmatig opgewekt.
Als je langer dan 42 weken zwanger bent, wordt er ook een inleiding afgesproken met jullie. Tussen de 40 en 42 weken kun je dmv strippen en voetreflexologie proberen de bevalling op te wekken.
Hieronder vinden jullie een korte omschrijving van het verloop van een inleiding.
Ook zijn er goede informatiefilmpjes over de voor- en nadelen van inleiden en het verloop van inleiden.
Stappen inleiden bevalling
Het inleiden van de bevalling begint met een inwendig vaginaal onderzoek. Hierbij voelt de gynaecoloog met twee vingers aan je baarmoedermond. Vóór en tijdens je bevalling verandert deze namelijk. De baarmoedermond is voor de bevalling nog lang en stug. Ze moet weker en korter worden om ‘rijp’ te worden.
Hoe je baarmoedermond aanvoelt, bepaalt welke van de stappen bij jou nodig zijn om de bevalling op gang te brengen. De gynaecoloog zal dit met jullie bespreken.
Voorbereiden van de baarmoedermond
Als de baarmoedermond nog stug en dicht is, moet deze eerst rijp gemaakt worden.
Dit gebeurt dmv een ballonkatheter. Na het inbrengen van de ballonkatheter in de baarmoedermond, wordt het ballonnetje met steriel water gevuld. Hierdoor zal de baarmoedermond zich langzaam openen. Meestal ga je daarna met het ballonnetje naar huis. De volgende dag wordt het ballonnetje verwijderd en wordt beoordeeld of de baarmoedermond rijp genoeg geworden is.
Een andere manier om de baarmoedermond te rijpen is door middel van medicijnen die vaginaal worden ingebracht.
Soms gaat deze voorbereiding over in natuurlijke weeën. Als dit niet gebeurt, begint de volgende stap: het breken van de vliezen.
Het kan een aantal dagen duren voor de baarmoedermond voldoende gerijpt is om de vliezen te breken.
Breken van de vliezen
Als je genoeg ontsluiting hebt, kunnen je vliezen worden gebroken. Dit doet geen pijn. De verloskundige of gynaecoloog maakt een gaatje in de vliezen. Het vruchtwater stroomt dan naar buiten. Dit breken van de vliezen kan de weeën op gang helpen.
Indien alles met jou en jullie kindje medisch gezien goed gaat, kunnen wij in de ochtend bij jullie thuis de vliezen breken. Vervolgens wachten we een aantal uren af of de weeën op gang gaan komen. Gebeurt dit niet, dan zullen wij je verwijzen naar het ziekenhuis om weeënopwekkers te krijgen. Doordat je thuis in je eigen vertrouwde omgeving bent, krijgt je lijf meer rust en heb je meer kans dat de weeën spontaan op gang zullen komen. Ook kun je op deze manier onder onze begeleiding thuis of poliklinisch bevallen.
Medisch weeën opwekken
Soms beginnen de weeën na het breken van de vliezen en is dat voldoende. Gebeurt dit niet, dan krijg je na het breken van de vliezen een infuus met een weeën stimulerend middel (oxytocine). Dit wekt de weeën op en maakt ze krachtiger. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis onder begeleiding van de gynaecoloog.
Door een infuus met oxytocine kunnen er ook te veel weeën ontstaan. Daarom worden het aantal weeën en de conditie van je baby tijdens een inleiding continu in de gaten gehouden met een hartfilmpje (CTG). Tijdens de bevalling houd je het infuus in.