40 weken en dan?
Je leeft naar je uitgerekende datum toe en dan…nog steeds geen baby.
Het is heel normaal dat je ergens tussen 37 en 42 weken zwangerschap bevalt. We wachten de bevalling af tot je 2 weken over tijd bent. 6 van de 100 zwangeren haalt de 42 weken.
Strippen
Het strippen van de vliezen kan de bevalling iets eerder laten plaatsvinden.
Je baby ligt met het hoofd naar beneden in je baarmoeder. De vliezen zitten vastgeplakt aan de binnenkant van de baarmoeder. Wanneer je 40 weken bent, is er een redelijke kans dat je al een beetje ontsluiting hebt. Bij een strippoging wordt een inwendig onderzoek verricht. De verloskundige voelt dan met 2 vingers in de vagina of de baarmoedermond al wat open staat. Als de baarmoedermond nog dicht is, valt er niet te strippen.
Als de baarmoedermond open is, komt de verloskundige met haar vingers bij het hoofdje van je baby. Ze voelt nu de vliezen. Hierna draait ze met haar vingers een aantal rondjes over het hoofdje van de baby waarbij ze de vliezen loswoelt van de rand van de baarmoeder. Dit heet strippen. Na strippen maakt je lichaam een stofje aan: prostaglandine. Dat maakt de baarmoedermond “rijper”. Het kan binnen 48 uur de weeën opwekken.
Vanaf 40 weken zwangerschap zullen we je aanbieden om te strippen. Het is namelijk bewezen dat strippen de kans verkleint dat je 42 weken zwanger bent. Gemiddeld beval je door het strippen 1 dag eerder dan anders. Strippen heeft geen invloed op de rest van de bevalling.
Pijnlijk?
Pijn hangt af van een aantal factoren.
- Is de baarmoedermond nog ver naar achter gelegen of al wat naar voren gekomen?
- Is de baarmoedermond goed toegankelijk?
De gevoeligheid van de vagina verschilt van vrouw tot vrouw. Het overgrote deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Altijd geldt: doet het je teveel pijn, dan stoppen we het strippen!
Geen risico’s
Er zijn geen risico’s verbonden aan strippen. Je kunt door het strippen wat onschuldig bloedverlies krijgen. De baarmoedermond is zeer goed doorbloed in de zwangerschap en bij aanraking springt er gemakkelijk een bloedvaatje. Het bloedverlies is altijd tijdelijk en stopt vanzelf. Zorg ervoor dat je wat maandverband bij de hand hebt.
Het is ook mogelijk dat je wel voorweeën krijgt van het strippen, maar dat de bevalling niet doorzet.
Gynaecoloog
Als je 41+3 weken zwanger bent, wordt er een consult bij de gynaecoloog aangevraagd. Hierbij worden een CTG (hartfimpje van de baby) en een echo gemaakt. Als alles goed is, de hoeveelheid vruchtwater, de groei en de conditie van je baby, mag je afwachten tot 42 weken. Langer dan 42 weken willen we de zwangerschap niet laten duren, omdat we niet precies kunnen zeggen wanneer de placenta minder goed gaat werken.
Aan het eind van deze controle spreekt de gynaecoloog met je af welke dag je wordt ingeleid. Tot die dag mag je onder onze begeleiding bevallen. Het inleiden is onder begeleiding van de gynaecoloog en gebeurt in het ziekenhuis.
Afhankelijk van hoe “rijp” de baarmoedermond is wordt de inleiding begonnen met een ballonnetje in je baarmoederhals, een inwendig medicijn bij de baarmoedermond met prostaglandinen of met het breken van de vliezen. Hierna krijg je vaak een infuus met oxytocine: het hormoon dat de weeën opwekt.