Baringshoudingen
In Nederland bevallen veel vrouwen liggend op de rug. Als je dit prettig vindt, is dit een prima houding om te bevallen. Maar er zijn ook andere houdingen waarin je veilig kunt bevallen. Je kunt bijvoorbeeld zittend op een baarkruk, hurkend, staand of steunend op handen en knieën bevallen. Soms is het moeilijk in te schatten wat voor jou een prettige houding is om te bevallen. Luister naar je lichaam en neem een houding aan die goed voelt!
Wanneer je moeite krijgt met het opvangen van de weeën is het tijd om van houding te veranderen. Dit is op dat moment een onaantrekkelijk idee maar het helpt vaak. Probeer tussen de weeën van houding te veranderen en probeer de nieuwe houding een aantal weeën uit.
Soms zullen wij je vragen of je een andere houding aan kunt nemen. Bijvoorbeeld omdat we de hartslag van het kindje goed willen kunnen beoordelen, om het kindje te laten draaien of om het persen te bevorderen. Voor het inwendig onderzoek dat wij bij je doen (het beoordelen van de voortuitgang van de bevalling) is het nodig dat je heel even op bed komt liggen. Wij proberen een onaangename houding voor je zo kort mogelijk te laten duren.
Zowel thuis als in een verloskamer in het ziekenhuis kun je onder onze begeleiding in verschillende houdingen bevallen. Hieronder staan verscheidende houdingen beschreven. oefen wat jij het prettigst vindt.
De ontsluiting
Tijdens het begin van de ontsluitingsfase zijn de weeën meestal goed op te vangen en zitten er een aantal minuten tussen de weeën. Deze tijd kun je gebruiken om nog wat te rusten. Met een kussen tussen de knieën is deze houding het prettigst.
Wanneer liggen niet bevalt is half-zitten misschien een idee. Je kunt dan toch nog wat rusten. Je kunt dit in bed doen, op een bank of leunend tegen je partner met zijn armen om je heen.
Wanneer de weeën wat vaker achter elkaar komen is het vaak niet prettig meer om te liggen. Het veranderen van houding en meer bewegen helpt jullie kindje om in te dalen. Ook is het in deze houding gemakkelijker om de weeën op te vangen. Asymmetrische posities maken dat je de stand van je bekken beïnvloedt, waardoor jullie kindje een goede positie kan aannemen.
Als je schommelt of een wiegende beweging maakt kun je de weeën beter opvangen. Bewegen in het ritme van je ademhaling is het gemakkelijkst. Je partner kan met je meebewegen of je masseren.
Soms is staan de beste houding om de weeën op te vangen. Wanneer je ‘aan je partner hangt’ is dit gemakkelijker een tijdje vol te houden. Door wat te wiebelen of te lopen kan jullie kindje beter indalen.
Door voorover te leunen tegen een stoel kun je gemakkelijk je rug laten masseren. Dit is prettig als je veel last van rugweeën hebt. Als je met je benen in spreidstand op de stoel zit, geeft dit jullie kindje de meeste ruimte.
Knielend op handen en voeten is ook een goede houding bij rugweeën. Het hoofdje van jullie kindje drukt dan minder tegen je rug waardoor het minder pijnlijk is. Deze houding kan ook voortijdige persdrang verminderen.
Een geboortebal (een soort skippybal) is een goed hulpmiddel voor het opvangen van de weeën. Je kunt er op hangen en zitten. Doordat hij rond is, rolt hij wat van zichzelf waardoor het wiebelen bevorderd wordt.
Het persen
De uitdrijving (het persen) kan ook in verschillende houdingen. We zoeken naar een houding waarin het bekken zo veel mogelijk ruimte heeft. Dit is een houding waarbij je je knieën gekromd en uit elkaar hebt. Je hoeft niet persé op bed te liggen. Je kunt liggend, zittend, gehurkt of staand bevallen. Soms is een verticale houding prettig, omdat dit je een groter gevoel van controle geeft.
Je kunt liggend op je rug bevallen, met je benen opgetrokken. Het voordeel hiervan is is dat je lekker in je kussens kunt zakken tussen het persen in om weer even uit te rusten en krachten de verzamelen voor de volgende wee.
Wanneer je gehurkt bevalt is je bekken ruimer: wel 28%! Deze houding geeft je een gevoel van controle. Je kunt bijvoorbeeld op de baarkruk zitten. Hierbij zit je partner achter je op een stoel. Tussen de weeën door kun je tegen je partner leunen om uit te rusten.
Ook op handen en knieën kun je persen. Hierbij is het gemakkelijker om de schouders van het kindje geboren te laten worden. Veel vrouwen vinden dit een aangename houding. Een nadeel van deze houding is dat je de verloskundige niet kunt zien, zij staat achter je.
Wanneer je liggend op de zij perst heeft je kindje minder last van de weeën. Hierbij lig je met je rug gebogen, je bovenbenen worden door iemand (bv. partner) gesteund. Bijna alle vrouwen in Zweden bevallen in zijligging!