Misselijkheid

Misselijkheid

Als je zwanger bent, kun je last hebben van misselijkheid en/of braken. Sommige vrouwen hebben er alleen ‘s ochtends last van, anderen voelen zich de hele dag ziek. Braken in het begin van je zwangerschap is in principe niet gevaarlijk voor je kind. Je lichaam zorgt op de eerste plaats goed voor je baby. Die is bovendien nog zó klein, dat hij of zij nauwelijks voedingsstoffen nodig heeft. Misschien kom jij wat minder aan of val je wat af. Dat hoeft niet verontrustend te zijn, meestal heb je voldoende reserves.

De oorzaak van misselijkheid tijdens de zwangerschap is niet precies bekend. Waarschijnlijk speelt het hormoon hCG – dat je lichaam tijdens de eerste weken van je zwangerschap in flinke hoeveelheid aanmaakt – een belangrijke rol.
Zodra je hormoonspiegel wat meer in evenwicht is en je lichaam aan de veranderingen gewend is, gaat de misselijkheid meestal vanzelf over. Dat is vaak na 12 tot 16 weken. 20% van alle vrouwen blijft de hele zwangerschap last houden van misselijkheid.

Het kan ook zijn dat de misselijkheid overgaat maar aan het einde van de zwangerschap weer terugkomt. De baarmoeder drukt dan tegen de onderkant van de maag, waardoor maagzuur richting je slokdarm wordt geduwd. Zodra de baby indaalt, neemt de misselijkheid vaak weer af.

Wat kun je doen tegen misselijkheid?

Ben je ’s morgens misselijk, doe het dan kalm aan. Begin de dag rustig. Eet een cracker of beschuitje en drink een kop thee.

Eet geen grote hoeveelheden tegelijkertijd, maar liever elke paar uur een beetje. Zorg ook dat je altijd iets te eten bij je hebt.
Sommige vrouwen hebben baat bij gember of cola.

’s Nachts misselijk? Eet dan iets kleins voor je naar bed gaat, bijvoorbeeld een schaaltje vanillevla. Sla geen maaltijden over en eet zo gezond mogelijk. Scherp gekruide en vette gerechten kun je nu beter mijden. Sinaasappelsap en koffie kunnen een misselijk gevoel opwekken.

Geef je geregeld over? Dan kan het zijn dat je veel vocht kwijtraakt. Drink de hele dag kleine slokjes water.

Wordt de misselijkheid niet minder en houdt het de hele dag aan, dan kan je huisarts je er eventueel een medicijn voor voorschrijven.

Blijf je de hele dag overgeven en houd je niks binnen, dan raak je snel uitgedroogd. Check hiervoor je urine: plas je minder vaak dan normaal en is je urine donker van kleur en ruikt deze sterk of ruikt je adem naar aceton, dan is je stofwisseling mogelijk verstoord. Neem in dat geval contact op met je huisarts of ons. Wij kunnen dan bekijken of je opgenomen moet worden in het ziekenhuis.