Spataders

Spataderen zijn bobbelige blauwe aderen die meestal op de benen of schaamlippen verschijnen tijdens de zwangerschap. Daar zijn verschillende redenen voor. De hoeveelheid bloed in het lichaam wordt een stuk groter. Dit moet extra rondgepompt worden. Door de veranderende hormoonspiegel kunnen de aderwanden verslappen. Ook een groeiende baarmoeder kan de terugstroom van bloed uit de benen naar het hart in de weg zitten. Dit resulteert dan in spataderen in de benen en anus (aambeien).

Spataderen zien eruit als gezwollen uitstekende aderen. Ze kunnen kronkelen en gebobbeld zijn en zijn donkerblauw of paars van kleur. Spataderen zitten meestal achterop of aan de binnenkant van de benen.

Spataderen voorkomen

Probeer deze tips om de kans op het krijgen van spataders te verminderen:

  • Als je een lange autortit of treinreis maakt, loop dan ieder half uur een stukje. Bewegen stimuleert de bloedcirculatie. Door te lopen drukken de spieren het bloed omhoog. Zwemmen of het lopen in water doet hetzelfde. De druk van het water duwt het bloed naar boven.
  • Slaap met je voeten hoger dan het hart, dit zorgt ervoor dat het bloed uit de benen en enkels stroomt.
  • Als je bedrust moet houden of lang in bed ligt, probeer dan regelmatig de benen te bewegen om de bloedcirculatie op gang te houden.
  • Draag geen jarretels/kousenbanden en elastische banden. Deze belemmeren de bloedcirculatie waardoor de druk op de aderen toe zal nemen.
  • Ga geregeld even liggen met de benen omhoog tijdens de zwangerschap om deze te ontlasten.
  • Weer snel op de been zijn na de bevalling helpt de bloedcirculatie ook.

Er bestaan kousen die speciaal gemaakt zijn om spataderen te verminderen of voorkomen. De kousen zijn zo geweven dat het een maximale druk op de enkels uitoefent. Hoe verder je naar boven gaat, hoe minder de druk wordt. Deze kousen voorkomen of verminderen opgezwollen enkels en spataderen en zijn volkomen veilig tijdens de zwangerschap.