Aambeien

Aambeien zijn gezwollen aderen in het rectum (endeldarm) en rond de anus. Als deze aderen geïrriteerd zijn, zwelt, brandt, jeukt en bloedt het omringende weefsel ook.
Aambeien worden veroorzaakt door een te hoge druk in de endeldarm, waardoor het bloed de aderen doet uitzetten. Aambeien komen zowel binnen de anus voor (interne aambeien) als onder de huid rond de anus.

Het hebben van aambeien in de zwangerschap is normaal. Het komt doordat de baby druk uitoefent op de buik, maar ook door hormonale veranderingen waardoor de vatbare aderen opzwellen. Ook tijdens de geboorte worden deze aderen op de proef gesteld. Meestal zijn zwangerschapsaambeien van tijdelijke aard en verdwijnen ze na de zwangerschap.

Aambeien zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar natuurlijk wel erg ongemakkelijk. Zorg ervoor dat je ontlasting zacht blijft door voldoende te drinken en vezels te eten en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Eventueel kan een aambeienzalf verlichting geven. Let er wel op of de zalf die je gebruikt tijdens de zwangerschap en/of borstvoeding gebruikt mag worden.