Bandenpijn

Wat is bandenpijn

Om te weten te komen wat bandenpijn is, moet je eerst weten wat de banden zijn.
Als je niet zwanger bent, is je baarmoeder ongeveer zo groot als een mandarijn en wordt het op zijn plaats gehouden door middel van 4 banden in je buik. Deze banden zijn te vergelijken met elastieken. Deze elastieken rekken mee tijdens de zwangerschap.

Door de groei van de baarmoeder tijdens de zwangerschap wordt er aan de banden getrokken en komen ze op spanning te staan: je voelt steken in je baarmoeder. 
Wanneer je een plotselinge beweging maakt, bijvoorbeeld tijdens het bukken of als je hoest of niest, komt er meer spanning op de banden te staan en kun je een stekende pijn bij je baarmoeder voelen.

De meeste bandenpijn voel je aan de zijkant of ter hoogte van het schaambot. Soms kan de pijn continue aanwezig zijn. Dit is vaak van tijdelijke aard en zal uiteindelijk weer verdwijnen.
Bandenpijn heeft niks met weeën te maken en zal ook niet regelmatig terugkeren. Het ontstaat meestal vrij plots en kan net zo plots weer afgelopen zijn. De steken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan je baarmoeder.

Wanneer je moet bellen, lees je hier.

Tips tegen bandenpijn

Bandenpijn is niet te voorkomen. Het is iets dat bij het zwanger zijn hoort, maar bandenpijn kun je wel iets verlichten.

  • Laat in ieder geval je buik niet slap hangen. Draag je buik met je buikspieren door deze aan te spannen.
  • Heb je na een zware dag echt veel last van bandenpijn, ga dan rustig liggen en leg een warme kruik tegen je buik aan.
  • Ontspannen in een warm bad/douche doet ook wonderen.
  • Als je ligt, sta rustig op via zijligging, leer jezelf dit aan gedurende de zwangerschap.
  • Sta rustig op en wacht even voordat je gaat lopen.