Informatie over jullie baby
Gewicht
Elke pasgeborene valt in de eerste levensdagen wat af, dit is normaal. Om het gewichtsverloop van jullie kindje te controleren, wordt het gewogen op de 3e, 5e en 8e dag van het kraambed en natuurlijk vaker als dat nodig is. In principe heeft de kraamverzorgster zelf een babyweegschaal bij zich.
Geelzien
Je baby kan op de 3e tot 5e dag na de geboorte een gele huidsverkleuring krijgen. Dit wordt icterus genoemd. Icterus treedt op bij 2/3e van alle pasgeborenen en is een normaal verschijnsel. Het ontstaat doordat de lever van de baby nog niet optimaal werkt, waardoor deze de bilirubine uit het bloed niet helemaal kan afbreken. De onafgebroken bilirubine wordt vervolgens opgeslagen in de huid en dat veroorzaakt de gele kleur. Als de baby té geel is of al binnen 24 uur na de geboorte geel wordt, moet het bilirubinegehalte in het bloed gecontroleerd worden. Dit doen wij door middel van een hielprikje.
Vitamine K
Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Een pasgeborene heeft zelf weinig vitamine K in het bloed en krijgt daarom direct na de bevalling vitamine K toegediend. Bovendien krijgt elke borstgevoede baby vanaf de 8e dag na de geboorte druppeltjes vitamine K bij, omdat er niet genoeg vitamine K in de moedermelk zit. Deze druppeltjes kun je kopen bij de apotheek of drogist en worden dagelijks gegeven tot en met de 3e levensmaand. Als je baby kunstvoeding krijgt, is extra vitamine K niet nodig, dat is al aan de voeding toegevoegd.
Vitamine D
Vitamine D is belangrijk voor groei en ontwikkeling van de botten. Deze vitamine wordt onder de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. In Nederland krijgen kinderen te weinig direct zonlicht op hun huid om voldoende vitamine D aan te maken. Daarom krijgt elke baby vanaf de 8e dag na de geboorte extra druppeltjes vitamine D bij, dagelijks tot 4 jaar. De druppeltjes zijn te koop bij de apotheek en drogist.
Krampjes
Darmkrampjes komen bij bijna alle baby’s voor, hoewel vaker bij flesgevoede baby’s dan bij borstgevoede baby’s. Het spijsverteringsstelsel van de baby is nog niet volledig af als hij geboren wordt. Krampjes ontstaan meestal door luchtbelletjes in de darmpjes, die nog moeten rijpen.
Om krampjes draaglijker te maken kun je ervoor zorgen dat je kindje de voeding niet te snel ineens naar binnen klokt, maar er rustig de tijd voor neemt. Verder kun je met een warme hand het buikje masseren, of gewoon je hand op de buik leggen. Je kunt ook fietsbewegingen maken met de beentjes van je kindje. Eventueel kun je een middeltje halen tegen darmkrampjes, maar meestal gaan de krampjes gewoon vanzelf over.
Consultatiebureau
Rond de achtste dag sluiten we het kraambed af en dragen we de zorg voor jullie over aan het consultatiebureau en je huisarts.
Het consultatiebureau houdt de groei en ontwikkeling van je kindje in de gaten en adviseert je over zijn/haar voeding. Ook de vaccinaties voor je kindje krijg je hier.
De jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau neemt de zorg voor jullie kindje over van de kraamverzorgster en ons. Er vindt een overdracht plaats naar het consultatiebureau, zodat de jeugdverpleegkundige op de hoogte is over hoe het met jullie gaat.
Zij maakt dan een afspraak voor een bezoek bij jullie aan huis. De afspraken daarna ga je met jullie kindje naar het consultatiebureau.
Koortslip: pas op!
Het is belangrijk dat je baby in de eerste maanden niet in aanraking komt met een koortslip. Dit is een virusinfectie rondom de mond, waarbij de huid opzwelt, rood wordt en er blaasjes gevuld met vocht ontstaan. Hierna droogt het blaasje in tot een korstje. Besmetting met dit virus kan een baby ernstig ziek maken. Mensen met een koortslip mogen de baby niet knuffelen of vasthouden, zelfs niet als de koortslip al is opgedroogd tot een korstje. Verder moeten zij goed hun handen wassen. Als je zelf een koortslip hebt, moet je goed je handen wassen en een mondkapje dragen.
Meer informatie staat in de folder “Koortslip? Even niet knuffelen“.