Hielprik en gehoorscreening

De hielprik

Iedere pasgeboren baby krijgt in de eerste week na de geboorte een hielprik. De geboorteaangifte bij de gemeentelijke burgerlijke stand is het vertrekpunt voor de hielprikscreening.Hielprik - Verloskundigen Ridderhof

Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk na de geboorte aangifte te doen, maar uiterlijk binnen 3 werkdagen. Jullie worden vervolgens vanzelf gebeld voor een afspraak voor de hielprik.

Een medewerker van de GGD komt voor de hielprik bij jullie thuis. Hij of zij prikt met een speciaal apparaatje in de hiel van jullie baby.
Op het hielprikkaartje worden enkele druppels bloed opgevangen. Als jullie kindje in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik daar uitgevoerd. Na de hielprik wordt het bloed naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt het bloed onderzocht op een aantal aandoeningen.

Als er geen bijzonderheden worden gevonden ontvang je binnen 5 weken bericht. Blijkt uit het onderzoek dat jullie kindje misschien een aangeboren aandoening heeft, dan neemt de huisarts zo snel mogelijk contact met jullie op.

Soms is de hoeveelheid afgenomen bloed te weinig voor het onderzoek. Dan wordt de hielprik opnieuw uitgevoerd. Ook als de uitslag niet duidelijk is, is een tweede hielprik nodig. Een tweede hielprik gebeurt meestal binnen twee weken na de eerste. Over de uitslag van de tweede hielprik krijgt je altijd bericht, ook als de uitslag goed is.

De gehoorscreening

In de eerste weken na de geboorte wordt gemeten of je baby voldoende hoort om te kunnen leren praten. Deze gehoorscreening is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten.Gehoorscreening - Verloskundigen Ridderhof

Bij de test krijgt de baby een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te produceren. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt.

Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taal en het goed leren praten. Als een kind niet goed heeft leren praten kan dat grote gevolgen hebben voor zijn/haar ontwikkeling. Een kind heeft namelijk taal nodig om op school te kunnen leren en om bijvoorbeeld sociale contacten te kunnen leggen.
Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller jullie baby kan worden behandeld. De gevolgen voor het kind blijven hierdoor zo beperkt mogelijk. Daarom krijgt jullie baby de gehoorscreening al in de eerste maand na de geboorte.

Folder met informatie over de hielprik en gehoorscreening

Tijdens het spreekuur ontvangen jullie een folder over de hielprik en gehoorscreening.
Deze folder is via internet ook beschikbaar in de talen Engels, Duits, Pools, Frans, Turks, Arabisch, Chinees, Portugees en Papiamento. Klik hier om de folder te downloaden.

Film over de hielprik en gehoorscreening

Klik hier om een film over de hielprik en gehoorscreening te bekijken. In deze film zie je een ouderpaar dat deelneemt aan de hielprikscreening. Je volgt hen tijdens een bezoek aan de verloskundige, de geboorteaangifte in het gemeentehuis en het uitvoeren van de hielprik bij hun zoontje. Ook zie je hoe de gehoorscreening wordt uitgevoerd. De film duurt circa 7 minuten.

Je kunt kiezen voor ondertiteling in het Nederlands, Engels, Frans, Turks en Arabisch.