Veilig slapen

Jaarlijks sterven er in Nederland twintig tot dertig baby’s aan wiegendood. De kans dat het jullie baby overkomt is dus heel klein, maar wel aanwezig. Door de adviezen op te volgen die je kunt lezen op www.ncj.nl kun je de kans dat wiegendood je baby treft zo klein mogelijk maken. 

Om de kans op wiegendood te verkleinen, wordt geadviseerd om de baby het eerste half jaar bij jullie op de kamer te laten slapen in een eigen bedje.
Het is echter niet verstandig om jullie kindje in de kinderwagenbak te laten slapen. Wij volgen hierin de adviezen van Stichting Consument & Veiligheid:
Aan baby- en kinderartikelen worden in Europa strenge veiligheidseisen gesteld. Ook aan kinderwagens dus. Maar een kinderwagen is ontworpen om kinderen veilig te vervoeren, niet als wiegje of babybedje. De producteisen richten zich dan ook op zaken als stabiliteit, de kwaliteit van de rem en de hoogte van de bak (in verband met uitlaatgassen).
Een deel van de producteisen voor wiegen en ledikantjes is gericht op het voorkomen van wiegendood. Die eisen gelden niet voor kinderwagens. Als je baby in slaap valt tijdens een wandeling, is dat natuurlijk geen probleem. Buiten is er voldoende frisse lucht, en er is toezicht van degene die de wagen duwt.

Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte. Vooral op het gebied van ventilatie, luchtdoorlatende zijwanden en bedbodem schiet de kinderwagenbak tekort.

Ook zijn de zijwanden in veel gevallen bekleed met kussenachtig materiaal, nóg een risicofactor voor wiegendood. De veiligste slaapplek is en blijft een wiegje of ledikantje dat je de eerste maanden op je eigen slaapkamer zet.
Adviezen voor als ouders de kinderwagenbak incidenteel gebruiken om de baby binnen te laten slapen, bijvoorbeeld als ze ergens op visite zijn:

  • Leg je baby onder een deken en laken of in een babyslaapzak in de kinderwagenbak, zónder dekje en dekbed.
  • Doe de kap naar beneden, zodat er zo veel mogelijk frisse lucht bij je baby komt.

Soms kunnen er goede redenen zijn om tijdelijk van het advies van Stichting Consument en Veiligheid af te wijken (bijvoorbeeld om de baby op temperatuur te krijgen).Wij zullen dit dan met jullie bespreken, zodat jullie hierover zelf een keuze kunnen maken.

Op www.veiligheid.nl vind je nog veel meer tips en adviezen om de omgeving voor je kindje zo veilig mogelijk te maken.

Van kinderwens, zwangerschap tot begeleiding na de kraamtijd, wij zijn er voor jullie!