Aangifte van de geboorte

De aangifte van de geboorte van jullie kindje moet gedaan worden in de gemeente waar jullie kindje is geboren. Dit dient binnen drie dagen na de dag van de bevalling te gebeuren en er zijn geen kosten aan verbonden.

Als de termijn van geboorteaangifte afloopt op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag, dan kan de aangifte ook een dag later plaatsvinden, dus op de eerstvolgende werkdag.

Een aantal gemeenten biedt de mogelijkheid om de aangifte online te doen. Kijk daarvoor op de website van de gemeente waar je kindje geboren is.

Wat heb je nodig bij de aangifte van de geboorte

Neem een geldig identificatiebewijs mee en je trouwboekje of de erkenningsakte. Indien jullie niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, moet de moeder toestemming geven om de baby de achternaam van de vader te geven. Dit kun je het beste al vóór de bevalling regelen op het gemeentehuis (de erkenning).

Als je een andere nationaliteit hebt dan de Nederlandse, kan het voorkomen dat er andere documenten nodig zijn.
Neem dan contact op met de gemeente waar je jullie kindje gaat aangeven.

Tegenwoordig mag je kiezen welke achternaam je baby krijgt: die van de vader of die van de moeder. Voorwaarde is wel dat alle kinderen uit één gezin dezelfde achternaam krijgen.

Meer informatie over de aangifte vind je op:
www.rijksoverheid.nl

Van kinderwens, zwangerschap tot begeleiding na de kraamtijd, wij zijn er voor jullie!