Verschijnselen en verloop

Vaginaal bloedverlies en/of buikpijn zijn meestal de eerste tekenen van een dreigende miskraam. Het patroon, de duur en hevigheid van het bloedverlies en de buikpijn kunnen verschillen en voorspellen niet alles over de uitkomst van de zwangerschap. Ook als je bloedverlies hebt (gehad), blijft de kans groot dat de zwangerschap doorgaat en je een gezond kindje krijgt.

Verschijnselen

Een miskraam gaat meestal gepaard met heftige krampen en ruim bloedverlies, waarbij bloedstolsels aanwezig kunnen zijn (donkerrood van kleur en glad van vorm). De pijn kan uitstralen tot in de rug of bovenbenen en kan op weeën lijken. Je kunt tegen de pijn een pijnstiller nemen en warmte zoals bad, douche en kruik helpt ook om de pijn te verlichten.

Verloop

Bij de helft tot driekwart van de miskramen vindt uitstoting van het vruchtje plaats binnen één week. Soms duurt dat langer.
In de meeste gevallen is de vruchtje niet aanwezig of herkenbaar als een klein mensje, maar worden bloedstolsels met een vruchtzak gezien. De vruchtzak is herkenbaar als een met vocht gevuld blaasje met een vliezig omhulsel, dat gedeeltelijk met roze vlokken is bekleed.

Om goed te kunnen beoordelen hoeveel bloedverlies je hebt en of je het vruchtzakje verloren hebt, is het belangrijk om maandverband te gebruiken en géén tampons! Eventueel kun je in het toilet een vergiet zetten, zodat je stolsels die je op het toilet verliest kunt opvangen. Je kunt dan ook zien of je mogelijk het vruchtzakje verloren hebt.

Wanneer het vruchtzakje uit de baarmoeder is gekomen, neemt de buikpijn meestal meteen in hevigheid af. Het bloedverlies kan tot 2 weken aanhouden en verloopt als een afnemende menstruatie.
Omdat er nog steeds zwangerschapshormonen in je lijf aanwezig zijn, zal een zwangerschapstest de eerste dagen na een miskraam nog steeds positief blijven.

Als je stolsels verloren hebt en het erop lijkt dat je het vruchtzakje verloren hebt, kunnen wij dit met een echo controleren.