Verdere hulp

De informatie op onze website beschrijft hoe een miskraam meestal verloopt, wat er kan gebeuren als een miskraam is vastgesteld en welke gevoelens een rol kunnen spelen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waarbij het verloop afwijkt. Als er nog vragen zijn of wanneer je ongerust bent, neem dan contact met ons op.

Hulporganisaties

Er zijn geen landelijke hulporganisaties die zich speciaal richten op vrouwen die een miskraam doormaakten. Een aantal instanties of boeken kunnen behulpzaam zijn bij het beantwoorden van vragen en bij het zoeken van hulp en steun.

 • FIOM, stichting Ambulante FIOM
  Vanuit het FIOM worden bijeenkomsten georganiseerd voor mensen die een miskraam hebben gehad. De adressen van FIOM zijn te vinden op de website www.fiom.nl.
 • Freya, patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek.
  Freya richt zich met name op ouders die een miskraam hebben gehad na een vruchtbaarheidsbehandeling.
  www.freya.nl 

Impact

Een miskraam is een verdrietige gebeurtenis. Ook al is de zwangerschap nog pril, vaak zijn de plannen voor de toekomst al uitgestippeld. De diagnose miskraam kan dan ook een behoorlijke impact hebben.

Praat erover met mensen die dichtbij je staan en neem contact op met ons wanneer je vragen of klachten hebt of gewoon even je verhaal kwijt wilt.

 • Anna Maria van den Berg heeft een praktijk in Heesch als intuïtief coach en kan je/jullie begeleiden bij het omgaan met het verlies van je/jullie ongeboren kindje. (Ook als je miskraam al langer geleden is geweest).
 • Jeanette de Kruijk werkt als Vlindermama in Oss en biedt ondersteuning aan mama’s die hun kindje tijdens of na de zwangerschap hebben verloren.
 • De vergeten vader: website voor mannen die een miskraam meegemaakt hebben

Er zijn ook boeken over de ervaringen van vrouwen die een miskraam hebben gehad of die hun kindje tijdens de zwangerschap zijn verloren. 

 • ‘Uit verwachting’ – L. van Mierlo
  Truth & Dare, Amsterdam, 1e druk 2008, ISBN 9789049998653
 • ‘Omgaan met een miskraam’ – B. Spitz en M. Keirse
  Lannoo, Tiel, 1e druk 2004, ISBN 9789020957266
 • ‘Met lege handen’ – M. Cuisinier en H. Janssen
  Van Holkema en Warendorf, 3e druk 2000, ISBN 9026966997
 • ‘Als je zwangerschap misloopt’ – M. van Buuren en W. Braam
  De Kern, Baarn, 6e druk 1999, ISBN 9032506749