Informatie voor jou als moeder
Bloedverlies
Na de bevalling controleren wij hoeveel bloedverlies je hebt. Het is normaal dat je de eerste 24 uur na de bevalling ruim bloed verliest, méér dan een normale menstruatie. Hierbij kun je ook stolsels verliezen, dit is normaal. Het bloedverlies wordt in het kraambed steeds minder en verandert van ‘vers’ rood bloedverlies naar ‘oud’ bruin bloedverlies. Het bloedverlies kan weer wat toenemen als je meer actief bent. Het is normaal dat er tot 4-6 weken na de bevalling bloederige afscheiding is. Zolang je nog vloeit in die periode, is het niet verstandig om in bad gaan, te zwemmen of gemeenschap te hebben.
Ook kun je beter geen tampon gebruiken, maar gewoon maandverband.
Hechtingen
Als je hechtingen hebt is het belangrijk om hier hygiënisch mee om te gaan. Dit betekent dat je de eerste dagen, na elk toiletbezoek en/of onder de douche, de wond met water af kunt spoelen. De kraamverzorgster zal de wond regelmatig controleren. Als dat nodig is, doen wij dat ook. De hechtingen zijn meestal oplosbaar. Soms is het prettig om de hechtingen die in de huid zitten op de 6e dag na de bevalling te verwijderen. Dit doen wij dan tijdens onze visite.
Stuwing
Op de 3e of 4e dag na de bevalling kan er stuwing van de borsten optreden. Je borsten worden groter en voller door een toename van de melkproductie en kunnen gevoelig of pijnlijk zijn. Ook als je géén borstvoeding geeft, kan stuwing optreden. Je kunt proberen de ‘druk’ van de borsten af te masseren. Een strakke BH kan ondersteuning geven aan de gevoelige borsten.
- maak de borsten warm vóór je gaat voeden, om goede doorstroming van de melkklieren te bevorderen
- laat je kindje je borsten goed leegdrinken.
Bij stuwing is het belangrijk dat er geen rode/harde plekken in de borsten ontstaan en dat je geen koorts krijgt. Is dat wel het geval is, vraag dan je kraamverzorgster of ons om advies.
Borstvoeding
Het is een logische keuze om borstvoeding te geven, want dat is goed voor jou en je kind. Tijdens de kraamtijd wordt je hierin begeleid door ons en de kraamverzorgster.
Borstvoeding geven verloopt normaal gesproken zonder problemen. Soms doet zich een speciale situatie of probleem voor, iets wat je niet had verwacht of een complicatie bij jou of je kind. Dan is gespecialiseerde kennis, deskundig advies en goede zorg noodzakelijk. Ook hiervoor kun je bij ons terecht: Daniëlle is als lactatiekundige opgeleid om je professioneel te begeleiden en te helpen door middel van advies op maat.
Bekkenbodemoefeningen
Na de zwangerschap en de bevalling zijn de bekkenbodemspieren verslapt. Het is belangrijk om in de kraamperiode al te starten met bekkenbodemoefeningen, zodat deze belangrijke spiergroep getraind wordt. Dit vermindert de kans op problemen als ongewild urine- en/of ontlastingverlies en verzakkingen.
Meer informatie over deze oefeningen krijg je van je kraamverzorgster en van ons. Meer informatie vind je in de Brochure Bekkenbodem , Folder Net bevallen, hoe herstelt je bekkenbodem en op www.bekkenbodemonline.nl.
Kraamtranen
Na de bevalling komt er veel op je af. Naast de zorg voor je kindje heb je ook tijd nodig voor een stukje verwerking van de bevalling en ook zijn er hormoonveranderingen in je lichaam gaande. Je kunt last krijgen van ‘kraamtranen’, ook wel ‘baby blues’ genoemd. Dit komt bij ongeveer 70% van de kraamvrouwen voor. Kraamtranen kunnen zich uiten in huilbuien, somberheid, oververmoeidheid, lichte stemmingswisselingen, onzekerheid, angst en hoofdpijn. Het ontstaat vaak tussen de derde en zesde dag na de bevalling en gaat normaal gesproken binnen twee weken weer over.
Keizersnede
Na een keizersnede verloopt je kraambed in het begin wat anders. De eerste dagen blijf je altijd in het ziekenhuis. Meestal mag je rond de 3e of 4e dag van het kraambed naar huis. Als het zover is komt de kraamverzorgster dezelfde dag om jullie thuis vooruit te helpen en te controleren. Wij komen de volgende dag voor de controles thuis langs.
Herstel na keizersnede
Sommige vrouwen knappen na een keizersnede heel snel op, anderen hebben er wat langer voor nodig. Houd je eigen tempo aan. Voor iedere keizersnede geldt dat je gedurende de eerste 6 weken géén zware lichamelijke inspanning mag verrichten en dat je niet mag tillen. De precieze instructies krijg je mee vanuit het ziekenhuis. De nacontrole na een keizersnede is altijd bij de gynaecoloog.
Anticonceptie
We gaan op de laatste dag van het kraambed verder in op het eventuele gebruik van voorbehoedsmiddelen. Op www.keuzehulpanticonceptie.nl vind je meer informatie. Op deze website kun je een keuzetest doen voor een advies over de methode die het best bij je past.
Voor het voorschrijven van de pil of het voorschrijven en plaatsen van een spiraal kun je ook bij ons terecht.
Huisarts
Rond de achtste dag sluiten we het kraambed af en dragen we de zorg voor jullie over aan het consultatiebureau en je huisarts.
Als je onder onze leiding bent bevallen, sturen wij na je bevalling een bericht aan je huisarts hierover. Als je bij de gynaecoloog in het ziekenhuis bent bevallen, wordt er een brief naar de huisarts gestuurd of krijg je zelf een brief mee voor je huisarts.
Soms komt de huisarts tijdens of vlak na de kraamweek ook nog even langs om je persoonlijk te feliciteren.