Blog: Kinderopvang regelen… Beter te vroeg dan te laat!

En dan…ben je zwanger! Je hebt een positieve zwangerschapstest in je hand en een hele spannende en leuke periode breekt aan.

Allereerst gaan jullie natuurlijk aftellen naar de 1e afspraak en echo bij de verloskundige en bedenken hoe jullie het grote nieuws wereldkundig gaan maken.
Nadat je de termijnecho rond 11 weken hebt gehad, wordt het tijd om van alles te gaan regelen: aanmelden bij de kraamzorg, het kraampakket aanvragen, babyspullen aanschaffen en je verlof regelen om maar wat voorbeelden te noemen.
Wat jullie zeker ook niet moeten vergeten, is het op tijd regelen van de kinderopvang. Aangezien er sprake kan zijn van wachtlijsten, is het wel zo slim om op tijd te bekijken wat jullie nodig hebben qua opvang én wat jullie wensen zijn.

Hoe gaat jullie werkweek er uit zien als jullie kindje geboren is? Blijven jullie de uren werken die je nu werkt of wil je (tijdelijk) een stapje terug doen. Gaat één van jullie of beiden ouderschapsverlof opnemen? Voor welke dagen heb je opvang nodig? Wil je aanpassingen in je uren of dagen, bespreek dit dan op tijd met je baas zodat je weet waar je aan toe bent en je je opvang daarop kunt afstemmen.

Vervolgens kunnen jullie gaan kijken wat voor soort opvang jullie willen voor jullie kindje. Mogelijk willen opa’s en/of oma’s een deel van de opvang op zich nemen? Wil je een oppas aan huis, een gastouder, een kinderdagverblijf? Welke visie past bij jullie? Er is veel keuze, dus bekijk wat het beste aansluit bij jullie ideeën en wensen.
Vraag eens na bij familie en vrienden hoe zij hun opvang geregeld hebben en wat ze ervan vinden en ga vooral bij meerdere gastouders en kinderdagverblijven kijken.

Als ‘gouden tip’ wil ik jullie vooral meegeven om (indien mogelijk) een afspraak te maken tijdens opvangtijd. Zo krijgen jullie namelijk meteen een indruk hoe de sfeer bij de opvang is, hoe er met de kindjes wordt omgegaan en hoe deze erop reageren. Een lege locatie met speelgoed geeft toch een heel andere indruk van de sfeer.

Een goede opvang voor jullie kindje is erg belangrijk, maar helaas niet goedkoop. Hebben jullie de opvang eenmaal geregeld, vergeet dan niet om binnen 3 maanden na aanvang van de opvang kinderopvangtoeslag aan te vragen. Daarmee krijg je een deel van de opvangkosten vergoed.

Wat of hoe jullie het regelen maakt niet uit, zolang het maar goed voelt voor jullie allebei en het op tijd geregeld is.
Op die manier kun je met een gerust hart heerlijk van je verlof genieten en je voorbereiden op de komst van jullie kindje!!

Geschreven door: Evelien van der Marck