Verloskundigen Ridderhof

Belangrijk om na te gaan: je zorgverzekering en kraamzorg in 2024

Je zorgverzekering in 2024

Als je zwanger wilt worden of zwanger bent, is het verstandig om na te gaan of je goed verzekerd bent. Eventueel kun je in januari je zorgverzekering hierop aanpassen.
Waar kun je zoal op letten?

  • Onze verloskundige zorg en de zorg  van de gynaecoloog zit in het basispakket (zonder eigen risico), hiervoor hoef je je zorgverzekering dus niet aan te passen.
  • Wil je poliklinisch gaan bevallen zonder dat daar een medische indicatie voor is? Check dan of je een eigen bijdrage moet betalen of niet.
  • Krijg je een kraampakket vergoed of moet je dit zelf aanschaffen (+/- 25 euro)?
  • Als je borstvoeding wilt gaan geven, dan kan het prettig zijn om het huren van een borstkolf en begeleiding door een lactatiekundige vergoed te krijgen: indien er problemen zijn, dan krijg je deze professionele begeleiding (gedeeltelijk) vergoed.
  • Hoeveel uren kraamzorg krijg je vergoed?
  • Couveusenazorg: mocht jullie kindje na de geboorte opgenomen worden op de couveuseafdeling en pas na de 1e kraamweek thuis komen, dan is het heel fijn als je nog een paar dagen kraamzorg krijgt om jullie thuis te helpen met de verzorging van jullie kindje
  • En voor na de bevalling: vergoeding van anticonceptie

Ben je veranderd van zorgverzekeraar? Geef dit dan bij de eerstvolgende controle aan ons door en vergeet niet om je patiëntenpasje van het ziekenhuis aan te laten passen!

Je kraamzorg in 2024

Zorg dat je de kraamzorg op tijd aanvraagt, in ieder geval vóór 14 weken zwangerschap!
Verder is het als je de kraamzorg regelt ook belangrijk om na te gaan of de kraamzorgorganisatie van jouw keuze ons ook komt assisteren als je poliklinisch bevalt in het ziekenhuis. (In Bernhoven zijn alle kraamzorgorganisaties welkom).

Geschreven door: Evelien van der Marck