Waar beval je?

“Waar wil je gaan bevallen?” Iedere zwangere heeft deze vraag wel (vaak meerdere keren) gesteld gekregen. In Nederland heb je namelijk, in tegenstelling tot veel andere landen, de mogelijkheid om te kiezen tussen een thuisbevalling of een poliklinische bevalling.

Dit komt door de manier waarop de verloskunde in Nederland georganiseerd is: eerstelijns verloskundigen (wij dus) begeleiden bevallingen zowel thuis als poliklinisch in het ziekenhuis en de kraamverzorgster assisteert ons hierbij.
Mocht er een medische reden zijn om de zorg over te dragen aan de gynaecoloog, dan neemt deze samen met de tweedelijns verloskundige en verpleegkundige de zorg over. In dat geval zal de bevalling altijd plaatsvinden in het ziekenhuis.

Het krijgen van een kind is een natuurlijke gebeurtenis, die heel goed thuis kan plaats vinden. Dit weet ik niet alleen als verloskundige, maar ook als ‘ervaringsdeskundige’.  Zelf wilde ik graag bij alle drie mijn bevallingen thuis bevallen. De eerste keer is dit helaas niet gelukt en werd ik naar het ziekenhuis verwezen, maar mijn andere twee dochters zijn thuis geboren. Ik vond het heerlijk: lekker in mijn eigen bad en woonkamer de weeën opvangen, niet met weeën nog de auto in hoeven en na de bevalling alleen even douchen en weer terug in een schoon (kraam)bed.

Het begeleiden van een thuisbevalling vind ik altijd heel bijzonder. Het is altijd weer een verrassing waar ik terecht ga komen: het ene moment begeleid je een bevalling in een nieuwbouwhuis, het volgende moment wordt er een baby geboren in een boerderij, op een zolderkamertje en zelfs in een woonboot en op een vrachtschip heb ik baby’s ter wereld geholpen.
Bij een thuisbevalling ben ik te gast bij jullie thuis in een voor jullie vertrouwde omgeving. Je hebt dan toch een hele andere sfeer dan bij een poliklinische bevalling, waarbij de verloskamer voor mij meer vertrouwd werkgebied is en jullie juist te gast zijn.

Voelen jullie je toch prettiger bij een poliklinische bevalling dan is dat natuurlijk ook prima! Het belangrijkste voor mij is dat jullie op een plek bevallen waar jullie je het meeste op je gemak voelen. Je kunt je dan het beste ontspannen en dat zorgt er weer voor dat de hormonen die zorgen voor goede, sterke weeën goed hun werk kunnen doen. Het kan natuurlijk lastig zijn om van tevoren in te schatten waar je je het meeste op je gemak voelt. Je kunt daarom altijd tijdens de bevalling nog van gedachten veranderen en dus alsnog besluiten om thuis te blijven of juist naar het ziekenhuis te gaan.

Mochten jullie nog vragen hebben over de plaats waar jullie graag willen bevallen, dan kunnen jullie dit tijdens het spreekuur met ons bespreken. Je kunt je voorkeur natuurlijk ook in je bevalplan aangeven.

Geschreven door: Evelien van der Marck