vruchtbaar slijm

Slijm, slijm, vruchtbaar slijm!

Is zwanger worden voor jou vooral een technisch gebeuren? Dan mag je hier stoppen met lezen. Wil je echter weten hoe je je eigen lichaam kunt leren kennen; wat je kunt merken aan je afscheiding en hoe je je vruchtbare dagen herkent? Dan is dit artikel voor jou en gaat er na het lezen van deze blog een wereld voor je open!

De wereld van je afscheiding en slijm uit je baarmoedermond. Dit slijm vertelt je namelijk precies wanneer je kans om zwanger te worden het grootst is. Als je een tijdje bijhoudt hoe het slijm gedurende de maand verandert, kan dit veel inzicht geven over de meest vruchtbare dag van je cyclus. Lees dus verder over hoe je dit vruchtbare slijm herkent en hoe je je kans op zwangerschap kunt vergroten. Of maak een afspraak op ons kinderwensspreekuur, we vertellen je er graag alles over!

NB: deze blog is niet bedoeld om een zwangerschap te vóórkomen. Wil je betrouwbare informatie over anticonceptie? Maak dan een afspraak voor een anticonceptieconsult.

Uniek
Iedere vrouw is anders en ook je cyclus is uniek. Daarom is het belangrijk om je lichaam te leren kennen. Een paar dagen voor je eisprong, begint je lichaam meer slijm te maken. Het hormoon oestrogeen is hier verantwoordelijk voor.
Hoe dichterbij je eisprong komt, hoe meer water je afscheiding zal gaan bevatten. Het waterige slijm maakt het voor het sperma gemakkelijker om bij het eitje te komen, het sperma wordt beter van kwaliteit en kan beter zwemmen!

Elke dag anders
Na je menstruatie verlies je bijna geen slijm. Zonder slijm, overleeft het sperma niet. De laatste 5 dagen voor je eisprong krijg je vaak dikke en plakkerige afscheiding. Meestal is het wit en het zou je kunnen laten denken aan yoghurt. Deze afscheiding geeft het begin van je vruchtbare dagen aan.
Wil je graag zwanger worden? Dan is dit je startsein. Je kans op zwangerschap is het grootst als je elke 2-3 dagen seks hebt. Het vruchtbare slijm zorgt ervoor dat sperma wel tot 5 dagen in je lichaam kan overleven!

Doorzichtig en plakkerig
Meer richting je eisprong, verandert je afscheiding en wordt elke dag een beetje dunner. Op dé dag van je eisprong, is het vruchtbare slijm van dik en romig naar doorzichtig en glibberig veranderd.
Wanneer je het tussen twee vingers pakt, kun je er draadjes van trekken. Je hebt meer afscheiding en rondom je vagina voelt het wat natter aan. Dit is je meest vruchtbare dag. Na de eisprong verdwijnt het slijm in rap tempo en wordt het vaak weer wat dikker.

Als je pas net met de pil of andere hormonen gestopt bent, kan het soms wat langer duren voordat je lichaam weer vruchtbaar slijm maakt. Ook als je een vaginale infectie hebt, antibiotica gebruikt of bij bepaalde andere medicatie is de aanmaak van slijm verminderd.

Voor het herkennen van je vruchtbare dagen hoef je dus eigenlijk alleen maar te checken wat je in je slipje ziet en wat je voelt bij het afvegen met toiletpapier. Het vruchtbare slijm zal gemakkelijk glijden het afvegen. Het vruchtbare slijm vertelt je dus meer over wanneer je kans op zwangerschap het grootst is.
Wil je meer weten over zwanger worden? Je bent altijd welkom op ons kinderwensspreekuur.
Of lees zeer binnenkort ons nieuwe E-book. Volg ons op Instagram & Facebook voor de laatste info!

Geschreven door: Danielle van der Velden