Verloskundige in Heesch

Verloskundigen RidderhofVerloskundige in Heesch

Dit jaar precies zestig jaar geleden werd onze praktijk opgericht. Aan de wieg stonden destijds drie vrijgezelle vroedvrouwen, die – gezien de kern van het toenmalige werkgebied – de Dames Heesch werden genoemd. De naam Ridderhof bestond toen nog niet. Die ontstond pas toen de Osse straat waaraan onze praktijk gevestigd was, werd omgedoopt naar Ridderhof.

De Dames Heesch woonden in Heesch bij elkaar in één huis, dat ook onderdak bood aan de praktijk. Ze werkten niet met een dienstrooster; de werkdag verliep doorgaans zeer organisch. Was de ene Dame naar een bevalling, dan ging een van de anderen het spreekuur doen. En als er dan nog een bevalling kwam, dan ging Dame nummer 3 daar naartoe. Zo brachten ze in die tijd bijna heel Heesch ter wereld, samen met de huisartsen die destijds ook bevallingen begeleidden. Als je weleens naar de Netflix-serie Call the Midwife hebt gekeken, dan heb je denk ik een aardig beeld van hoe het er destijds aan toe ging toen.

Zelf heb ik de serie natuurlijk ook helemaal gezien en ik kan me helemaal voorstellen hoe het er vroeger bij de Dames Heesch aan toe ging. Ik zie daardoor ook het enorme verschil met de hedendaagse verloskundepraktijk. Waar de Dames Heesch opstonden met hun praktijk en ermee naar bed gingen, combineren wij ons werk met een druk privéleven (wat ons met zo’n fantastische baan natuurlijk heel gemakkelijk af gaat ;-)). Daar komt bij dat wij vandaag de dag te maken hebben met een veel ruimer pakket van zaken en taken dan de Dames Heesch in het verleden. Denk aan centering pregnancy, aan echoscopie, lactatiekunde, maar ook aan anticonceptie.

Wat in al die jaren echter niet is veranderd, is dat onze praktijk – ondanks onze toenmalige verhuizing naar Oss – nog steeds geworteld is in de Heesche samenleving. Al zestig jaar lang houden we spreekuur in Heesch, al zestig jaar lang komen we bij mensen thuis om zorg te verlenen aan moeder en kind. Als je dan bedenkt dat er inmiddels al heel wat families zijn waar zowel de Dames als wij over de vloer zijn gekomen, dan zie je dat het verschil met vroeger ineens helemaal niet meer zo groot is.

Karin Vestjens

Geschreven door: Karin Vestjens