Griepprik en andere vaccinaties tijdens de zwangerschap

 

Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal ziektes waar jij je tegen kunt laten vaccineren. Hiermee verklein je de kans dat je baby deze ziekte krijgt én ben je zelf ook beter beschermd tegen deze ziekte. Hieronder vind je een overzicht van de vaccinaties die mogelijk zijn tijdens de zwangerschap:

  • Ben je tussen 15 oktober en 1 maart 22 weken of langer zwanger? Dan mag je de griepprik halen bij het consultatiebureau.

Pasgeboren baby’s hebben een hoger risico op ernstige gevolgen van griep, zoals een ziekenhuisopname. Als jij tijdens de zwangerschap de griepprik krijgt, heeft de baby direct vanaf de geboorte minder kans om griep te krijgen.Na griepvaccinatie maakt het lichaam van de zwangere vrouw antistoffen tegen het griepvirus. Via de placenta gaan die antistoffen naar je baby. Die beschermen de baby tegen griep in de eerste maanden na de geboorte.
Ook ben je als zwangere zelf beschermd. Als de baby of jij toch griep krijgen, verloopt de infectie meestal mild. Het vaccin zelf komt niet bij de baby.

Bekijk hier een duidelijk filmpje over de griepprik tijdens de zwangerschap.

  • Alle zwangeren mogen vanaf 22 weken zwangerschap de ‘22 weken prik‘ (kinkhoestprik) halen bij het consultatiebureau.

Kinkhoest is een erg besmettelijke ziekte met hoestbuien die wel maanden kunnen doorgaan. Baby’s kunnen het erg benauwd krijgen en in ademnood komen.  Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Elk jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.
Baby’s krijgen in Nederland vanaf de leeftijd van 2 maanden een vaccinatie tegen kinkhoest. Dat betekent dat ze de eerste maanden na de geboorte nog niet beschermd zijn tegen kinkhoest. En juist dan zijn ze kwetsbaar. Je kunt jezelf tijdens je zwangerschap laten vaccineren tegen kinkhoest. Je baby is dan vanaf dag 1 beschermd tegen de ziekte.
Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam 22 wekenprik.

  • Alle zwangeren krijgen het advies zich te laten vaccineren tegen corona.

Zwangeren hebben meer kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Er kunnen complicaties optreden en dat kan gevolgen hebben voor de zwangere én het kind. Ziekenhuisopname kan nodig zijn.  Het is daarom belangrijk dat zwangeren zich laten vaccineren. Een coronaprik tijdens de zwangerschap heeft geen invloed op de aanleg van de placenta. Dit blijkt uit de onderzoeken die alle vaccinfabrikanten gedaan hebben.
Zwangeren krijgen een mRNA-vaccin tegen het coronavirus. Uit onderzoek is gebleken dat dit type vaccin veilig is voor de zwangere en het kind. Het bijwerkingencentrum Lareb (Landelijke Registratie Evaluatie Bijwerkingen ) heeft geen bijzondere bijwerkingen bij zwangeren vastgesteld.

 

Geschreven door: Karin Vestjens