“The morning after….”

Auww, kater! Pff, wat een nacht. Heerlijk op stap geweest met je vriendinnen, maar net een paar shotjes te veel op. Ondertussen ben je weer thuis aangekomen, even gedoucht en lekker op de bank met je pyjama en Netflix. Je denkt nog even terug aan het wilde avondje uit: “Toch weer blijven slapen bij Thomas, ik tref hem toch wel erg vaak bij het stappen. Zal het iets serieus gaan worden?” En dan schiet het plotseling door je hoofd: “OH NEE, ik ben mijn pil vergeten! Wat nu? Ik wil nog helemaal niet zwanger worden!”

Oké, even rustig ademhalen. Er hoeft nog niets aan de hand te zijn. Er zijn immers diverse anticonceptiemiddelen die je in dergelijke gevallen van nood kunt gebruiken. De meest bekende is de morning-afterpil. Deze pil is minder betrouwbaar dan de anticonceptiepil en is alleen voor noodgevallen. De morning-afterpil werkt het beste als deze binnen 12 uur wordt ingenomen. Daarna wordt de betrouwbaarheid minder.

Een andere noodanticonceptie is de koperspiraal. Deze kan tot maximaal 5 dagen na de onveilige seks geplaatst worden. Deze spiraal is betrouwbaarder dan de morning-afterpil. Na plaatsing is de kans op een zwangerschap namelijk nog maar 1 op 1.000. Groot voordeel is bovendien dat de spiraal kan blijven zitten en daarna werkt als gewone anticonceptie.

Voel je je na zo’n wilde avond een beetje stom? Weet dan dat je zeker niet de enige bent die onbedoeld onbeschermde seks heeft gehad. Maar liefst 1 op de 12 vrouwen tussen de 18 en 49 jaar loopt risico op een ongeplande zwangerschap doordat ze seks hebben zonder anticonceptie of mislukken van anticonceptie, maar niet zwanger willen worden. Per jaar wordt de morning-afterpil 250.000 keer verkocht!

Met de morning-afterpil en de koperspiraal heb je dus goede kans een onbedoelde zwangerschap te voorkomen. Wat je er niet mee voorkomt is een eventuele geslachtsziekte of SOA. Want besef je dat met onbeschermde seks de kans hebt een SOA op te lopen. Het is daarom zeker verstandig om een soa-test te doen. Dit kan via je huisarts of bij de GGD.

Geschreven door: Evelien van der Krabben