Verloskundigen bestaan al heel lang!

VERLOSKUNDIGEN BESTAAN GELUKKIG AL HEEL LANG!

 

Kennen jullie de Britse (BBC/Netflix) dramaserie “Call The Midwife”? Het gaat over een aantal jonge vroedvrouwen (tegenwoordig vaker ‘verloskundigen’ genoemd) in de jaren vijftig. Ze wonen daar in een klooster, in een arme wijk in Londen, met een aantal nonnen die ook het vak verloskunde uitoefenen. Heerlijk om naar dat accent te luisteren, maar nog mooier is het om te zien hoe ze in die tijd ons vak, MIJN vak uitoefenen. Wat is er de afgelopen járen (gelukkig) veel veranderd. Even een aantal veranderingen op een rij:

 

Alleen al de titel van de serie geeft aan hoe fijn de mensen (vooral de mannen!) het vinden dat ze eindelijk de verloskundige kunnen bellen tijdens de bevalling. In de serie zie je een buurvrouw, moeder of zus naar een telefooncel rennen om het klooster te bellen of er snel een verloskundige kan komen! Wat een verschil met nu… Wat fijn dat je partner niet 15 minuten weg is om “eventjes” de verloskundige te bellen… Toch vrouwen? Tegenwoordig zijn wij overal en altijd, 24/7 bereikbaar voor onze cliënten. Al staan we onder de douche, zitten we in een restaurant of thuis op de bank, we staan altijd voor jullie klaar én jullie kunnen ons bellen waar jullie ook zijn!

Ook een groot verschil is het vervoermiddel van de verloskundigen toen en nu. Wij beschikken allemaal over een eigen, goedgekeurde, veilige auto, waar we meestal binnen 20 minuten als een ooievaar aankomen bij de barende vrouw mét alle spullen die we nodig hebben, van handschoenen tot zuurstoffles en medicatie! In de serie stappen ze op de fiets (later in de serie ook op een brommer) met een kraampakket en verlostas op de bagagedrager. Gelukkig hebben jullie je kraampakket al in huis en zijn wij niet afhankelijk van het weer of een lekke band!

In de serie bevalt iedereen thuis, of het nou een optimale plek is voor een bevalling of niet. De vroedvrouwen zorgen er wel voor dat er een baby geboren kan worden. De mannen mogen absoluut niet bij de bevalling aanwezig zijn, daar ligt in die tijd echt een taboe op! Maar gelukkig mogen al onze cliënten tegenwoordig zelf kiezen waar ze willen bevallen, stappen ze in hun eigen auto en crossen ze (met de verloskundige erachteraan) naar het ziekenhuis of blijven ze lekker samen met verloskundige en partner thuis! Het is jullie eigen keuze waar je wilt bevallen.

Nou lieve zwangeren, jonge ouders en partners, ik besef heel goed dat ik in een hele fijne en veilige tijd leef, dan ben ik toch best wel trots hoe wij het in Nederland geregeld hebben met de geboortezorg!!

Groetjes Triske van de Wouw, verloskundige bij Ridderhof

Geschreven door: Karin Vestjens