Doula

‘Doula’ is een oud-Grieks woord en betekent ‘dienende vrouw’. Een doula biedt ondersteuning tijdens zwangerschap, bevalling en eventueel de kraamtijd.

Tijdens de zwangerschap begeleidt een doula jullie bij de voorbereiding van de bevalling. Zij helpt bij het maken van jullie geboortewensen, biedt een luisterend oor, beantwoordt niet-medische vragen en ondersteunt jullie ook mentaal tijdens de zwangerschap.
Vanaf 37 weken zwangerschap staat de doula 24 uur per dag voor jullie op wacht en is zij dus dag en nacht oproepbaar voor de bevalling.

Tijdens de bevalling krijg je continue ondersteuning vanaf het moment dat jullie dat willen en blijft zij bij jullie tot ongeveer 2-3 uur na de geboorte van jullie kindje, ongeacht hoe lang de bevalling duurt of waar deze plaatsvindt: thuis of in het ziekenhuis. Ook bij een (onverwachte) overdracht naar het ziekenhuis, gaat zij mee en blijft jullie ondersteunen.

Een doula kan voor jou/jullie bijvoorbeeld een uitkomst zijn als het allemaal nieuw is, als je er alleen voor staat of wanneer er onzekerheden of spanningen zijn.
Medische adviezen worden gegeven door de verloskundige of de gynaecoloog, dus daar is een doula nooit verantwoordelijk voor.

Wij hebben goede ervaringen met:

Bertine van Norden