Kolven op het toilet??

Ik hoor het regelmatig: “Ik stop met de borstvoeding als ik weer ga werken!” Jammer, denk ik dan. Natuurlijk is het je eigen keuze hoelang je borstvoeding wilt geven, maar vaak besluiten vrouwen te stoppen met borstvoeding omdat kolven op het werk als belemmering wordt gezien. En dat terwijl de wet er juist op gericht is om vrouwen zo veel mogelijk het werk met borstvoeding te laten combineren. En dat dit inderdaad heel goed kan, hebben onder meer Doutzen Kroes en de premier van Nieuw-Zeeland al overtuigend laten zien!

Zelf heb ik regelmatig op mijn werk gekolfd. Het was niet altijd mijn grootste hobby, maar de beloning komt als je weer thuis bent en je je kindje gewoon weer zelf kunt voeden. Juist doordat ik het verschil ervaarde tussen kolven en ‘live’ voeden, kon ik zo enorm genieten van het voeden. De meeste vrouwen gaan na hun verlof weer aan het werk. Als je kindje dan zo’n drie maanden oud is, geef je misschien nog twee of drie keer een voeding tussen negen en vijf. Je hoeft dus tijdens een werkdag helemaal niet zo vaak te kolven.

Even terug naar die wet. Als moeder van een pasgeboren kind heb je zogenoemd voedingsrecht. Dat wil zeggen dat je het recht hebt om tot een vierde van je werktijd te besteden aan voeden of kolven. Hiervoor moet je werkgever een afsluitbare, hygiƫnische en goed verwarmde ruimte beschikbaar stellen. Dit is dus niet het toilet of de bezemkast! Je mag ook naar huis of naar de opvang van je kind gaan om daar te voeden. De uren die je hieraan besteedt mag je zelf indelen, zo vaak en zo lang als je zelf nodig hebt. Je krijgt deze uren gewoon doorbetaald. Daarnaast heb je ook recht op je normale pauzes. Dit geldt voor de eerste negen levensmaanden van je kind.

Naast kolven op het werk zijn er natuurlijk ook nog andere opties. Je kunt je ouderschapsverlof gebruiken om langer thuis te blijven, kortere dagen te werken of met je werkgever bespreken of je thuis kunt werken. Tot slot kun je ook de borstvoeding afbouwen, zodat je alleen nog ‘s ochtends, ‘s avonds en ‘s nachts borstvoeding geeft.

Mogelijkheden genoeg, dus. Wil je hierover van gedachten wisselen? Maak dan een afspraak voor een consult met mij als lactatiekundige. Ook voor meer informatie over kolven en de spullen die je nodig hebt, kun je altijd bij ons terecht!

Geschreven door: Danielle van der Velden