Hoera! We hebben een dochter en noemen haar…

Vrijwel iedereen in Nederland kent het fenomeen geboortekaartje wel. Op de foto hierboven zie je ‘mijn’ geboortekaartje.
In onze wachtkamer in Oss hangen er een heleboel en regelmatig staan zwangeren de kaartjes te bekijken. Wist je dat het versturen van geboortekaartjes iets typisch Nederlands en Vlaams is? In andere landen kennen ze deze traditie helemaal niet.

De eerste geboortekaartjes dateren voor zover bekend uit 1913. Daarop stonden geen grappige plaatjes en schattige gedichtjes zoals tegenwoordig, maar slechts een formele tekst zoals: “de heer en mevrouw Janssen-De Vries geven met vreugde kennis van de geboorte van hun zoon Johannes”.

Vanaf de jaren zeventig werden de geboortekaartjes kleurrijker, kwam er ruimte voor humor en was het ontwerp steeds meer naar eigen keus. De mode in motiefjes is door de jaren heen erg veranderd en zeker in het huidige computertijdperk is de keuze reuze. Eén ding is echter nooit veranderd: ouders zijn altijd ‘trots’, ‘gelukkig’ en ‘dankbaar’.

In de bijna 20 jaar dat ik verloskundige ben, heb ik aardig wat kaartjes voorbij zien komen. Maar pas toen ik zelf zwanger was kwam ik erachter dat het kaartje dat we vaak even lezen en dan ophangen niet zo één-twee-drie gemaakt is. Er valt zoveel te kiezen: het begon al met de keuze of we naar een ‘ouderwetse’ drukker gingen of het kaartje zelf online zouden ontwerpen. Het werd de drukker waar we vervolgens een aantal mappen met kaartjes meekregen.

Nadat we eindelijk ons kaartje hadden uitgekozen, moesten we nog beslissen welke teksten we erop wilden hebben, in welk lettertype en kleur en wat de indeling op het kaartje moest zijn. En dat voor zowel voor een jongen als een meisje, omdat we nog niet wisten wat het zou worden. Er ging al met al veel meer werk en tijd inzitten dan ik verwacht had. Sindsdien bekijk ik de kaartjes die we van jullie krijgen dan ook met heel andere ogen.

Nog even een paar praktische tips:

  • Kaartjes die uit meerdere onderdelen bestaan (losse kaartjes met lintjes, strikjes etc) zien er vaak heel leuk uit, maar besef wel dat je die in je kraamtijd vaak zélf nog in elkaar moet zetten! Zeker als je veel geboortekaartjes wilt versturen is dit een behoorlijk bewerkelijke klus in een periode waarin je het al druk genoeg hebt.
  • Vraag of je de enveloppes al mee kunt krijgen zodat je tijdens je verlof de adressen er al op kunt schrijven (of nog handiger: adresstickers erop kunt plakken) en postzegels kunt plakken. Scheelt in je kraamtijd weer een hoop werk!
  • Mocht je het geslacht van jullie kindje nog niet weten, kies dan enveloppes in een neutrale kleur, dan kun je in je verlof toch al aan de slag. Toch liever roze of blauwe enveloppes? Maak dan de adresstickers alvast klaar zodat je ze in de kraamtijd alleen nog maar erop hoeft te plakken.

Ik wens jullie heel veel plezier met het uitzoeken van het allermooiste kaartje en de liefste gedichtjes en teksten voor jullie kindje. Het eindresultaat komt, indien jullie dit goed vinden, bij ons in de wachtkamer te hangen zodat iedereen het kan bewonderen!!

Geschreven door: Evelien van der Marck