Coronamaatregelen mbt onze zorgverlening

Ook voor de verloskundige zorg zijn er richtlijnen afgegeven. We hebben samen met de praktijken in onze regio en ziekenhuis Bernhoven deze richtlijnen bekeken en onze zorgverlening daarop aangepast.

Algemene regels, weet je ze nog?

  • Had je in de afgelopen 24 uur last van hoesten, neusverkoudheid, koorts boven 38 graden of benauwdheid?
  • Heb je op dit moment een huisgenoot met koorts of benauwdheidsklachten?
  • Heb je corona gehad en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
  • Heb je een huisgenoot/ gezinslid met het coronavirus en heb je in de afgelopen dagen contact met hem/ haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
  • Ben je in quarantaine omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het coronavirus is vastgesteld of omdat je in afwachting bent van de uitslag van een coronatest?

Als je één van de vragen met ‘ja’ moet beantwoorden en je hebt een afspraak met ons staan: bel ons dan. We zullen met je overleggen of de afspraak verzet kan worden.

Laat je laagdrempelig testen, dit geldt dus ook bij verkoudheidsklachten!!

Controles op onze praktijk:

  • Kom niet te vroeg of te laat op je afspraak.
  • Houd rekening met 1,5 meter afstand.
  • Kom alleen op de afspraak en draag een mondkapje.
  • Je partner is welkom bij de controles rond 8, 11, 27, 31 en 35 weken (en bij de 20 wekenecho in het echocentrum). Is er een dringende reden waarvoor je partner volgens jou ook aanwezig moet zijn bij de afspraak, bespreek dit dan van tevoren met ons.
  • Kinderen en andere familieleden zijn helaas nog even niet welkom tijdens de controles.

Bevalling:

We zullen vragen naar jullie gezondheid en die van jullie huisgenoten. Indien iemand verdacht is op corona of corona heeft, zullen we maatregelen nemen die dan geschikt zijn.
Op de verloskamers in Bernhoven en het JBZ mag, naast het medisch personeel, 1 persoon bij de bevalling aanwezig zijn. Tussendoor naar buiten gaan om bijvoorbeeld te bellen of een sigaret te roken is niet toegestaan.

Kraambed:

We zullen jullie bezoeken rond de 3e/4e dag in het kraambed. De andere controles zullen we telefonisch doen. Natuurlijk kunnen we hiervan afwijken indien nodig.
Wij zullen tijdens het bezoek een mondkapje dragen en zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand in acht nemen.

Avondklok:

Om dag en nacht voor jullie te kunnen zorgen hebben wij uiteraard een verklaring bij ons zodat we 24/7 op pad mogen!!

Wij adviseren jullie ook zo’n formulier bij de hand te hebben voor het geval jullie ten tijde van de avondklok voor een bevalling of een noodzakelijke controle naar buiten moeten.  Je kunt de verklaring al grotendeels invullen, alleen de datum houd je nog even open. Ook voor de oppas die je wellicht nodig hebt als je gaat bevallen, de oppas mag namelijk als mantelzorger reizen. Dit mag zowel op papier als digitaal.

Dus het volgende heb je nodig:
– Een geldig identiteitsbewijs
– Een ‘Eigen verklaring avondklok’
De formulieren die je nodig hebt, kun je vinden op: rijksoverheid.nl/avondklok

Op deze manier hebben we de meeste kans dat we gezond blijven en dat wij goed voor jullie kunnen blijven zorgen en klaar kunnen staan voor jullie als jullie ons nodig hebben!!

Neem gerust telefonisch contact op met de praktijk om te bespreken wat de juiste zorg op dat moment voor je is.
We willen jullie allemaal bedanken voor jullie flexibiliteit, we waarderen dat zeer. We realiseren ons dat het niet altijd gemakkelijk is.

Blijf gezond, let op elkaar! En laat het ons weten als je ergens mee zit.

Geschreven door: Evelien van der Marck