Blog: Weer aan het werk!!

 

Sommige vrouwen hebben er heel veel zin in, andere vrouwen zien er als een berg tegenop. Na je zwangerschapsverlof ga je wellicht weer aan het werk.
Ga je evenveel uren maken dan daarvoor? Hoe ga je de opvang regelen? Hoe zit het met kolven op het werk? Waar heb ik eigenlijk allemaal recht op?

Mijn zwangerschapsverlof startte bij 35 weken. Ik verheugde mij op de laatste weken van mijn zwangerschap om thuis alles voor te bereiden op de komst van mijn tweede kindje. Eerlijk is eerlijk, ik had ook nog veel voorbereidingen te treffen!
Mijn tweede zwangerschap was voorbij gevlogen en de babykamer was nog niet af toen ik met verlof ging. Dus gebruikte ik die weken om de laatste spulletjes te kopen, het kamertje af te maken en mij voor te bereiden op de bevalling.
Het werd wel steeds zwaarder voor mijn lijf, dus ging ik ‘s middags tijdens het middagslaapje van mijn zoon meestal even liggen.

Nadat mijn dochter geboren was, knapte ik al snel op. Ik vond het moeilijk om een balans te bewaren tussen zorgen voor mijn gezin en op tijd mijn rust nemen. Waarschijnlijk herkenbaar voor veel moeders.
Vooraf had ik met mijn collega’s afgesproken om wat langer verlof te nemen en daarna mijn werkzaamheden weer rustig op te bouwen. Ik denk dat het heel belangrijk is om dit al in je zwangerschap te regelen, zodat je met een gerust gevoel je verlof in gaat. Toen mijn dochter 3 maanden oud was, startte ik weer met werken. Ik had er reuze zin in en had het gevoel dat ik de hele wereld aan kon.
Ik begon met 1-2 dagen per week en had in het spreekuur de kolfpauzes al ingepland. Mijn collega’s weten dat ik hier tijd voor nodig heb en nemen dan wat werk van mij over als dat nodig is. Ook een fijn moment om even contact op te nemen met thuis en te horen hoe het met de kinderen gaat.

Na mijn eerste werkdag was ik doodmoe! Wat was ik blij dat ik vooraf besloten had om rustig op te bouwen. Ik moest echt weer even wennen aan het werkritme en alles wat daar bij komt kijken. Thuis alles regelen voor de opvang, 2 kinderen aankleden, eten en wegbrengen. Borstvoeding mee naar de opvang, kolfspullen mee naar het werk en ga zo maar door.

Inmiddels ben ik al weer 4 weken aan het werk. Thuis moet ik wel nog balans vinden. Soms voel ik mij schuldig als ik voor de derde dag achter elkaar ga werken. Dit terwijl mijn kinderen enorm genieten als ze naar de opvang mogen of papa lekker thuis is. Je gezin draaiende houden en je daar lekker bij voelen is niet altijd makkelijk. Dit herken ik ook nog duidelijk van na mijn eerste zwangerschap. De ervaring leert dat het in de loop van de tijd allemaal weer een plekje vind. Maar gun jezelf wat tijd, want het loopt meestal niet meteen vlekkeloos!

Op het werk voel ik mij weer als een vis in het water. Ik stopte laatst mijn huissleutels in de deur van de praktijk. Een teken dat ik mij weer helemaal thuis voel op de praktijk!

Geschreven door: Danielle van der Velden