28-03-2020 Corona Update

 

Beste cliënten en partners,

Dag 13 van de veranderingen in onze zorg in verband met het het Coronavirus:

Allereerst willen we jullie bedanken voor alle begrip in deze vreemde tijden!
Het is echt niet fijn voor jullie om niet samen naar de echo’s te mogen komen, en om zo weinig controles te hebben in deze zo belangrijke periode in jullie leven.
Ook de gezinnen in de kraambedden hebben het moeilijk: blij met hun kindje, maar ook best alleen in een tijd waar je juist zo graag familie en vrienden om je heen wilt hebben en ondersteuning van je kraamverzorgende en verloskundige nodig hebt.
Dat is nu ook allemaal anders: de kraamverzorgster is soms minder lang in jullie gezin, en heeft ook controles op afstand, via beeldbellen of door het raam.
De verloskundige heeft nu telefonisch contact in plaats van langs te komen. Dat is toch niet hetzelfde. Zo hadden jullie het je niet voorgesteld! En wij trouwens ook niet. De praktijk is erg leeg zo zonder jullie, en in je eentje een beschuit met muisjes eten….dat komt er natuurlijk niet van.

We weten niet precies hoe het verder zal gaan, de verwachting is dat alle maatregelen nog wel een tijdje zullen gelden.
Er zijn nog steeds ruim voldoende verloskundigen en gynaecologen om jullie zorg te geven.
Onder de kraamverzorgenden zijn wel wat meer zieken. Vandaar dat sommige kraamzorgorganisaties aangepaste zorg geven. Je vindt dat terug op de website van je Kraamzorgbureau.
Op deze websites vind je ook allerlei handige filmpjes voor in de kraamtijd. Hieronder de links van de bureau’s die het meest in onze regio werken. https://www.welkomkraamzorg.nl/kraamzorg/kraamzorg-op-afstand/
https://kraamvda.nl/corona/informatie-over-corona-virus/
https://www.ivtkraamzorg.nl/coronavirus-en-ivt-kraamzorg/

Ondanks al deze maatregelen, kun je er op vertrouwen dat de verloskundigen en kraamverzorgenden er altijd voor je zijn als het nodig is! Blijf ons bellen bij vragen of gewoon als dingen niet zo lekker lopen. Dat mag altijd!

Het KIEM bevalcentrum is helemaal ingericht , maar nog niet nodig geweest. Samen met jullie, (vaker thuis bevallen) en met de verloskundigen en gynaecologen van Bernhoven, (zij doen er alles aan om plaats te houden voor degenen die in het ziekenhuis moeten bevallen), werken we nog steeds zoals we gewend zijn. En dat gaat prima!
De afdeling Verloskunde is goed op sterkte en veilig. Wat wel verandert is: de kinderafdeling is gesloten om meer Corona Patiënten te kunnen helpen. Wat NIET gesloten is, is de couveuze afdeling. Dit betekent dat er altijd kinderartsen en verpleegkundigen zijn voor je baby als dat nodig is.
Samen met jullie blijven we zorgen voor jou en jullie baby!

Belangrijke dingen uit eerdere berichten:

● Ga je in het ziekenhuis bevallen, dan is de ingang ALTIJD via de hoofdingang. Je partner mag (als enige) mee naar binnen, maar iedereen (ook de verloskundige) moet in één keer naar binnen met alle spullen, nadat de auto geparkeerd is op de grote parkeerplaats. Wanneer er geen tijd meer is om daar te parkeren heeft je verloskundige een parkeerkaart voor je waarmee je bij de hoofdingang mag staan
● Als je ons belt vermeld dan altijd of je klachten of koorts hebt: meet je temperatuur op vóórdat je belt, dan weten wij of we beschermende kleding nodig hebben. Dit geldt ook voor je partner!
● Spreekuren: als je een afspraak hebt bij je verloskundige en je hebt klachten (hoesten, verkoudheid temperatuur meer dan 38): neem contact op met je verloskundige. Zij beslist dan of je afspraak uitgesteld kan worden of niet. Indien nodig verwijst zij je naar het speciale spreekuur voor zwangeren met Coronaklachten die toch gezien moeten worden. Dit spreekuur vindt steeds op een andere verloskundige praktijk in de regio plaats. Je verloskundige weet waar.
● Op de couveuse afdeling zijn ook strenge regels van kracht: heeft een van de ouders (vermoeden op ) Corona, dan is bezoek aan de couveuse afdeling NIET mogelijk. Zie de informatie van Bernhoven.

Geschreven door: Evelien van der Marck