Stuitligging

Zo rond de 35e week zou de baby met het hoofd naar beneden moeten liggen. Tot die tijd heeft jullie kindje vaak nog genoeg ruimte om te draaien. Rond de 30 weken ligt nog ongeveer 25 procent van de kinderen in stuitligging. Een groot deel hiervan draait voor de bevalling nog spontaan naar een hoofdligging. Bij ongeveer 3 procent van de vrouwen ligt de baby aan het eind van de zwangerschap nog steeds in stuitligging. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Echo en versie

Bij 35 weken zwangerschap maken wij een echo om de ligging te bepalen. Mocht jullie kindje dwars of in stuit blijken te liggen, dan kun je ervoor kiezen een poging te doen je kindje te laten draaien: een versie.

Uit onderzoek blijkt dat het draaien van het kind een veilige en effectieve methode is om het aantal geboorten in stuitligging te verminderen. Risico’s en complicaties van een stuitbevalling worden zo voorkomen. Bovendien vermindert de uitwendige versie het aantal keizersneden significant. Het draaien van het kind kan zowel in de eerste als in de tweede lijn plaatsvinden. Dus zowel bij ons op de praktijk door Karin, zij is ook versiekundige, als in het ziekenhuis bij de gynaecoloog. Op het spreekuur vertellen we je meer hierover.
In dit filmpje, voorgedaan op een pop, zie je hoe een kindje draait tijdens de versie.

Bij een versiepoging proberen we met onze handen de baby in hoofdligging te draaien. De kans dat een uitwendige versie slaagt ligt tussen de 40 en de 50 procent. Als je al eens bevallen bent, heb je meer kans dat de versiepoging lukt.

Er zijn meer factoren van invloed op het wel of niet slagen van een versiepoging:

  • De hoeveelheid vruchtwater: bij voldoende vruchtwater is het draaien makkelijker
  • De ligging van de placenta: het is gunstig als de placenta tegen de achterkant van de baarmoeder ligt
  • De buikwand: een soepele buikwand maakt het draaien makkelijker

Meer informatie over stuitligging en uitwendige versie kun je lezen in de Folder “uitwendige versie”.

In dit filmpje van het JBZ zie je hoe een versie  op hun versiespreekuur verloopt.

Moxa therapie

Vanaf 33 weken zwangerschap kan je Moxa-therapie toepassen om de kans dat de baby uit zichzelf naar hoofdligging draait te vergroten.

Moxa-therapie is een onderdeel van acupunctuur en de Traditionele Chinese Geneeskunde. Tijdens moxatherapie wordt er met een moxastick een accupunctuurpunt verwarmd aan de buitenzijde van de kleine teen. De moxastick is gevuld met bijvoetskruid en heeft een diep verwarmend effect op het betreffende accupunctuurpunt.
Het vergroot de kans dat het kindje draait tot 75% en is niet schadelijk voor jou of de baby. Je kunt deze behandeling zelf thuis uitvoeren.

Voor Moxa-therapie kun je terecht bij onze assistente Anne-Marie Leijten (zij is gediplomeerd voetreflexologe) en bij Gezondheidscentrum Borgvliet (hier wordt de moxa-therapie gedaan door een acupuncturiste en kan er sprake zijn van vergoeding uit een aanvullende zorgverzekering voor Alternatieve Zorg).