Eerste controle

Heb je eerder een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad, laat ons dat dan meteen weten.

De eerste controle vindt plaats tussen de 7 en 9 weken. Deze duurt zo’n 60 minuten. De vervolgcontroles duren 15-20 minuten en zijn wat minder uitgebreid.

Voorafgaand aan de eerste afspraak, sturen wij je een informatiemail over onze praktijk met de bevestiging van de afspraak en een korte vragenlijst. Deze vragenlijst vul je op je gemak (eventueel samen met je partner) digitaal in en vervolgens mail je het naar de praktijk. Zo leren wij je alvast een beetje kennen en kunnen we meteen goed van start!

Eén van onze assistentes, Annemiek of Anne-Marie, ontvangt je tijdens een korte intake. Ze meet je bloeddruk en gewicht en maakt afspraken voor de volgende controle en voor de termijnecho in onze eigen praktijk.

Daarna kom je bij één van de verloskundigen.
Wij stellen je bij de intake een aantal vragen over je gezondheid en aandoeningen die eventueel in de familie voorkomen.
Tijdens deze eerste controle maken we ook een echo om te kijken of we al een hartje zien kloppen.

Als je zelf bijzonderheden hebt die je graag aan ons kwijt wilt, horen we die natuurlijk graag!

Verder krijg je tijdens de eerste controle informatie over onze praktijk, over voeding, zwangerschapscursussen en over alles wat je verder nog wilt weten.

Prenatale screening

Indien gewenst geven we ook uitleg over de NIPT (dit is een bloedtest waarbij gekeken wordt of er aanwijzingen zijn dat het kindje het Syndroom van Down, Patau of Edwards heeft), de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Meer informatie staat ook in deze folders “Informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom” en “Informatie over de 13 wekenecho en de 20 wekenecho”.
Op de website www.pns.nl vind je meer informatie over deze onderzoeken.

Je kiest zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen. Wij vinden het belangrijk dat je goede informatie hebt gehad. Mocht je vragen hebben erover, dan neem gerust contact met ons op.

Zorg tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap hebben wij als verloskundige de volgende taken:

  • We letten op je lichamelijke en emotionele gezondheid
  • We houden in de gaten of jullie kindje zich goed ontwikkelt in de baarmoeder
  • We geven voorlichting en advies zodat de zwangerschap normaal kan verlopen
  • We geven informatie over prenatale onderzoeken en we bespreken de voor- en nadelen hiervan
  • We helpen bij een optimale voorbereiding op de bevalling: tijdens de controles ontvang je informatie van ons en je bent van harte welkom op onze informatieavonden
  • We signaleren het op tijd als er complicaties dreigen en we verwijzen je tijdig naar een gynaecoloog (dit wordt risicoselectie genoemd)